spot_img

V poletje smo poleteli s pisanimi baloni

Tako kot vsako leto smo Šmoclovci za skok v poletje organizirali že tradicionalno prireditev Pisani balon, kjer smo poskrbeli za nepozabno zabavo naših najmlajših. S tem vsako leto ogromno pripomoremo k lokalni skupnosti, saj prireditev izpeljemo ne glede na vreme, ki nas tudi letos ni odvrnilo od tega, da bi preko ustvarjalnic, predstav in drugih delavnic doživeli popoln dan, namenjen zabavi in norčijam.

Zdrav zajtrk in ozaveščanje o čebelah

Zdrav zajtrk za lačne trebuščke (foto: Eva Goriup)

Ker na zabavo nikoli ne moreš s praznim želodčkom smo, tako kot vsako leto, tudi letos poskrbeli, da so tako otroci kot starši dan začeli z zdravim zajtrkom, ki smo ga za njih pripravili skupaj z Ofirovci. Otroci so se lahko razveselili domačih salam in sira, na kruhu pa so lahko dobili namazano tudi sveže maslo z domačo marmelado ali medom. Vse sestavine zdravega zajtrka so za Pisani balon darovali krajani in krajanke lokalne skupnosti.

Razstava panjskih končnic (foro: Eva Goriup)

Ko so se obiskovalci do sitega najedli, so si skupaj lahko ogledali razstavo in stojnice čebelarskega društva. Čebelarji so nam na stojnicah prikazali razstavo z njihovimi eksponati, v prostorih pivnice hotela Savinja, pa so imeli prikaz pridelave medu. Tam so lahko obiskovalci produkt z lesenimi paličicami tudi okusili.

Na že omenjenih stojnicah so si obiskovalci med drugim lahko ogledali čebelarska opravila, poleg dejavnosti pa so čebelarji razstavili tudi panj, kjer je bila, poleg čebel delavk, tudi čebela matica. Mogoče je bilo videti zanimive podobe iz voska, pa tudi medene dobrote, kot so medica, medeni napitek, palačinke z medom, vaflji z medom, medene sladice in medenjaki.

Sklepno dejanje v sklopu čebelarske razstave je bil zaključek natečaja Čebelarske zveze Slovenije, v sklopu katerega je sodelovalo kar 40 otrok iz laške občine, med tem ko jih je po vsej Sloveniji sodelovalo kar 1300. Otroci so v sklopu natečaja poslikali panjske končnice, za katere so bili na koncu tudi nagrajeni. V Laškem sta bili, pod mentorstvom Irene Plevnik, nagrajeni Mija Zdouc iz OŠ Debro in Mina Čop iz OŠ Laško, za kar jima seveda iskreno čestitamo.

Zanimive predstave

Prava gusarska predstava (foto: Eva Goriup)

V sklopu festivala Pisani balon so si obiskovalci ogledali tudi predstave. Prva predstava, z naslovom »Bodimo prijatelji«, je preko malega ježka otrokom razkrila, kakšen zaklad jim prinašajo pravi prijatelji. Ta jim je namreč razkril, da so prijatelji iz socialnih omrežij, ki se jih otroci vse bolj oklepajo, le navidezni, in da je pravo prijateljstvo tisto, ki šteje največ.

Skupina »Mali bu«, pa nam je pričarala čisto pravo gusarsko predstavo, kjer so otroci zarajali skupaj s pirati na zelenici ob vrtu hotela Savinje.

Zapeli smo z glasbeno skupino Cige cage in ujeli ritem Perkašns

Perkašns (foto: Eva Goriup)

Prav posebno noto so zabavi Pisanega balona pričarali glasbeniki iz skupine Cige Cage, ki so skozi celoten dan prepevali skupaj z otroci. Možnost nastopanja so na odru ponudili tudi otrokom. Poleg otroških pesmic, so otroci lahko odpeli tiste, ki so jih predlagali sami in tako s skupino Cige Cage rajali vse do popoldneva.

Otroci pa so veliko spoznali tudi o tolkalih in ritmu, saj so na zelenici hotela Savinje glasbeno ustvarjali s tolkalistično zasedbo Perkašns. Poleg tega, da so jim tolkalci predstavili inštrumente in za otroke s svojimi različnimi tolkali priredili pravi glasbeni spektakel, pa so ti skupaj z njimi lahko tudi glasbeno ustvarjali in se ob vsem neumorno zabavali.

Likovne ustvarjalnice in striparnica

Likovne ustvarjalnice (foto: Eva Goriup)

Eden največjih poudarkov sobotne zabave je likovno udejstvovanje naših najmlajših, saj smo za njih priredili kar nekaj ustvarjalnic, kjer so lahko pokazali svojo kreativno plat.

S člani likovnega društva so otroci lahko ustvarjali umetnije na temo Pisanega balona ter čebelarstva, kjer so pod strokovnim mentorstvom na koncu svoje vizualne kreacije tudi razstavili na ogled mimoidočim. Nastalo je kar nekaj prečudovitih umetnij, saj so otroci ob dobri glasbi in predstavah svojo domišljijo o dogodku prenesli tudi na papir.

Prav tako nam je, kot vsako leto, pod mentorstvom Simona Sande kreativno plat popestrila tudi delavnica stripov »Striparnica«, kjer so otroci združeno ustvarili velikanski plakat v stripu, ki je kakor utrip trenutka ovekovečil njihovo percepcijo zabavnega sobotnega dopoldneva. Več o samih umetnijah, ki so bile v sklopu vizualno umetniške razstave tudi razstavljene na samem festivalu, si lahko ogledate na naši facebook strani.

Brez pisanih balonov in afnarij ne gre

Domči Balonči in Mašina poslikava obrazov v afnariji (foto: Eva Goriup)

Vsakoletna atrakcija festivala Pisani balon so vsekakor tudi baloni. Tradicionalno otroke z balonarijami razveseljuje naš Domči balonči, ki jim s podobami iz modelirnih balonov na prireditvi pričara nasmehe na obraze. Deklice pa so si svoje lase lahko uredile v »Frizeriji afnariji«, kjer so si pod strokovnimi frizerskimi rokami ustvarile različne pričeske, hkrati pa so njihovi lasje dobili tudi pisane barvne odtenke. Vsi otroci so si lahko v frizerskem kotičku dali poslikati tudi obraze in se preoblekli v raznovrstne kostume, ki so jih izbrali v igralskem kotičku.

Društvo Šmocl, pod budnim očesom Jurija Šuhla, tako vsako leto priredi festival Pisanega balona, na katerega smo še posebej ponosni. To je ena izmed redkih prireditev v našem mestu, kjer sodeluje veliko število prostovoljcev iz lokalne skupnosti, da lahko s skupnimi močmi pričaramo nepozaben dan za otroke in mlade vseh starostnih skupin. Naše največje plačilo so namreč nasmejani obrazi zadovoljnih in veselih otrok, ki jim takšen dan na junijsko sobotno popoldne ostane v majhnih glavicah še dolgo po tem, ko jih zvečer odnese spanec, mi pa se veselimo, da se v takšni ali še večji zasedbi zopet vidimo drugo leto! (ŠJ)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik