spot_img

Laško je dobilo prenovljene ulice, čebelarji pa nove prostore

Zadnji majevski dan je bil za Laščane precej slavnosten, saj so v mestu otvorili 840 metrov popolnoma prenovljenih ulic v severo-vzhodnem delu starega mestnega jedra Laškega. Dela so obsegala del Mestne ulice, Stegenškovo ulico in Pot na Grad. Obnova, pa je zajemala celostno obnovo voznih površin, obnovo vodovoda, kanalizacij, pripravo omrežja za optične telekomunikacijske vode ter delno tudi izgradnjo plinovoda. Vrednost investicije je znašala približno 600.000 evrov.

Otvoritev je potekala ob zvokih glasbe združene godbe Vrh nad Laškim in veteranske godbe Ganbrinas, pod vodstvom Ivana Medveda.

Otvorili tudi Čebelarski center Laško

Na isti dan so v stari Kraševčevi hiši v Laškem otvorili tudi nov Čebelarski center. Ko bodo prostori opremljeni – in to naj bi se zgodilo kmalu, se bodo v njih dogajale različne delavnice in krožki, organizirana bodo predavanja, prostor pa bo opremljen še z večjimi ekrani, na katerih bo mogoče spoznati pomembne opraševalce Slovenije. Čebelarji bodo obiskovalce lahko popeljali tudi na ogled učnega čebelnjaka, ki se nahaja nasproti hiše. Vse to bo okrepilo zavedanje, kako pomembne so čebele in opraševalci za ves svet. Vsaka tretja žlica hrane je namreč, kot nam je povedal Jože Blagotinšek, iz Čebelarskega društva Laško, odvisna od opraševalcev in čebel.

Projekt je financiran s strani Evropskega sklada za razvijanje podeželja. V slednjem sodelujejo že omenjeni laški čebelarji, Občina Laško, STIK Laško, Thermana Laško in Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Skupaj bodo tako, poleg omenjenih aktivnosti, prostor tudi opremili, uredili park medovitih rastlin pri zdravilišču in še marsikaj.

Obiskovalci otvoritev so dan zaključili z druženjem in klepetom ob zakuski, na kateri so si izmenjali mnenja o novostih in najbrž stkali tudi nove ideje in želje, kaj vse bi se v Laškem še lahko naredilo. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik