spot_img

SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB 25. OBLETNICI POBRATENIH OBČIN LAŠKO IN PLIEZHAUSEN

SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB 25. OBLETNICI POBRATENIH OBČIN LAŠKO IN PLIEZHAUSEN

V soboto, 26.5., se je v dvorani kulturnega centra Laško odvijala slavnostna akademija ob 25. obletnici partnerstva med pobratenima občinama Laško in Pliezhausen.

Namen prijateljstva je namreč ohranjanje vezi in izmenjava izkušenj, hkrati pa prijateljstvo temelji na medsebojni pomoči in delitvi dobrih praks.

Sklenjeno je bilo partnerstvo, kar so takrat tudi ovekovečili s podpisoma obeh listin. Danes pa je srečanje potekalo predvsem kot prijateljski dokaz o tem, da odnose krepijo in ohranjajo naprej.

Prav posebne pozdrave sta si v obeh govorih izmenjala župana obeh občin, Franc Zdolšek in Christofer Dold, ki sta v nagovoru podala nekaj zgodovinskih dejstev ter poudarila, kako pomembno je takšno partnerstvo med obema pobrateni ma občinama.

Obe občini se tako že 25 let povezujeta preko kulture, ki jo opredeljuje predsvem pobratenje obeh godb, Laške pihalne godbe in pihalne godbe Plietzhausen, umetnosti, športa, lokalnega razvoja, mladine in predvsem obeh gasilskih društev, ki sta bili v zgodovini tudi ključni za tkanje medsebojnega prijateljstva obeh občin.

Ko je Gasilsko društvo v Pliezhausnu leta 1970 praznovalo 100-letnico, so iskali stike z društvi enake starosti in povprašali tudi Beograd. Ker na jugu nekdanje Jugoslavije društev takšne starosti ni bilo, so se obrnili na Ljubljano. Tam so vedeli, da prav tisto leto gasilsko društvo v Laškem slavi svoj stoletni jubilej.

V ta namen so laški gasilci prijateljem gasilcem iz Pliezhausna podelili posebno plaketo. V nagovoru se je zahvalil tudi Karli Križnik, ki je skupaj s predsednikom gasilskega društva Laško, Bojanom Špilerjem, predal posebne zahvale in poudaril, da bodo svoje druženje zapečatili tudi ob praznovanju petdesetletnice.

Na samem dogodku so se medsebojno pozdravili tudi strelci iz obeh občin, saj so, tako kot gasilci, eni izmed ključnih, ki so ohranjali stike.

Sam dogodek so popestrili bobnarji iz bobnarske skupine Laško ter otroci iz glasbene šole Laško. Za plesni vložek pa so poskrbeli še folklorniki iz kulturnega društva Anton Tanc, ki so prijateljem iz Pliezhausna predstavili Štajerske plese.

Posebno čast pa so občini Laško izkazali prijatelji iz občine Pliezhausna, saj so ob županovem govoru Laščanom podarilili spominski kamen, na katerega so vklesali grba obeh občin ter obe letnici obeležja prijaeljstva.

Kamen ima za prijatelje iz Pliezhousna poseben pomen, saj je kot opomin na povzdignjeno partnestvo dobil mesto tudi v naši občini.

Pomembno je, da se prijateljstva obeh tako različnih si občin, kot sta Laško in Pliezjausen, ohranjata še naprej, saj se ob tem z roko v roki srečujejo jezik, turizem ter izkušnje, ki ustvarjajo medkulturni dialog in spoštovanje, saj sta točno ti dve vrlini ključni za razvoj obeh prijateljskih si držav in občin. (JŠ)

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik