SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB 25. OBLETNICI POBRATENIH OBČIN LAŠKO IN PLIEZHAUSEN

SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB 25. OBLETNICI POBRATENIH OBČIN LAŠKO IN PLIEZHAUSEN

V soboto, 26.5., se je v dvorani kulturnega centra Laško odvijala slavnostna akademija ob 25. obletnici partnerstva med pobratenima občinama Laško in Pliezhausen.

Namen prijateljstva je namreč ohranjanje vezi in izmenjava izkušenj, hkrati pa prijateljstvo temelji na medsebojni pomoči in delitvi dobrih praks.

Sklenjeno je bilo partnerstvo, kar so takrat tudi ovekovečili s podpisoma obeh listin. Danes pa je srečanje potekalo predvsem kot prijateljski dokaz o tem, da odnose krepijo in ohranjajo naprej.

Prav posebne pozdrave sta si v obeh govorih izmenjala župana obeh občin, Franc Zdolšek in Christofer Dold, ki sta v nagovoru podala nekaj zgodovinskih dejstev ter poudarila, kako pomembno je takšno partnerstvo med obema pobrateni ma občinama.

Obe občini se tako že 25 let povezujeta preko kulture, ki jo opredeljuje predsvem pobratenje obeh godb, Laške pihalne godbe in pihalne godbe Plietzhausen, umetnosti, športa, lokalnega razvoja, mladine in predvsem obeh gasilskih društev, ki sta bili v zgodovini tudi ključni za tkanje medsebojnega prijateljstva obeh občin.

Ko je Gasilsko društvo v Pliezhausnu leta 1970 praznovalo 100-letnico, so iskali stike z društvi enake starosti in povprašali tudi Beograd. Ker na jugu nekdanje Jugoslavije društev takšne starosti ni bilo, so se obrnili na Ljubljano. Tam so vedeli, da prav tisto leto gasilsko društvo v Laškem slavi svoj stoletni jubilej.

V ta namen so laški gasilci prijateljem gasilcem iz Pliezhausna podelili posebno plaketo. V nagovoru se je zahvalil tudi Karli Križnik, ki je skupaj s predsednikom gasilskega društva Laško, Bojanom Špilerjem, predal posebne zahvale in poudaril, da bodo svoje druženje zapečatili tudi ob praznovanju petdesetletnice.

Na samem dogodku so se medsebojno pozdravili tudi strelci iz obeh občin, saj so, tako kot gasilci, eni izmed ključnih, ki so ohranjali stike.

Sam dogodek so popestrili bobnarji iz bobnarske skupine Laško ter otroci iz glasbene šole Laško. Za plesni vložek pa so poskrbeli še folklorniki iz kulturnega društva Anton Tanc, ki so prijateljem iz Pliezhausna predstavili Štajerske plese.

Posebno čast pa so občini Laško izkazali prijatelji iz občine Pliezhausna, saj so ob županovem govoru Laščanom podarilili spominski kamen, na katerega so vklesali grba obeh občin ter obe letnici obeležja prijaeljstva.

Kamen ima za prijatelje iz Pliezhousna poseben pomen, saj je kot opomin na povzdignjeno partnestvo dobil mesto tudi v naši občini.

Pomembno je, da se prijateljstva obeh tako različnih si občin, kot sta Laško in Pliezjausen, ohranjata še naprej, saj se ob tem z roko v roki srečujejo jezik, turizem ter izkušnje, ki ustvarjajo medkulturni dialog in spoštovanje, saj sta točno ti dve vrlini ključni za razvoj obeh prijateljskih si držav in občin. (JŠ)

 

Sorodni prispevki

Rdeči križ Laško: Povečano povpraševanje po humanitarnosti zaradi krize s COVIDOM -19

Korona kriza je terjala svoj davek. Tako na področju zdravstva, kot tudi na področju humanitarnih organizacij, ki beležijo vse večje povpraševanje po...

Mladi skozi korona krizo

Mladi. Tisti prekrškarji, ki so največkrat na udaru kritikov, predvsem starejših, ki nemalokrat pozabljajo, da so tudi sami nekoč razmišljali z drugačnimi...

Policisti s povečanim obsegom dela, a v Laškem ne beležijo težjih kršitev

V teh dneh, ko vsi okoli sebe vidimo samo še prepovedi in omejitve ter jezno pogledujemo proti organom pregona pa se nemalokrat...

Tifernusov dnevnik

Kako je kulturni molk udaril občino Laško

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva, je dejal Plehanov. A kaj se zgodi, ko kultura...

Festivalnost s Cvetjem in pivom splavala po vodi, STIK ohranil simbolično obeležitev

Korona kriza je Laščanom letos odnesla nekaj neprecenljivega, Festival Pivo in Cvetje, ki bi potekal drugi vikend v juliju in bi ponovno postregel z...

PRAZNIK DELA V SENCI DVIGA BREZPOSELNOSTI IN KRŠENJU DELAVSKIH PRAVIC

PREBUJALI SE BOMO TUDI V LAŠKEM Bliža se prvi maj, praznik dela in delavskih pravic, ki so, vsaj v zadnjih dneh, ko se spopadamo z...

Zgodba o Božičku in o tem kako je “nastal” božič

Nisem Grinch, ki bi uničil božič in to ni samo še eden izmed božičnih člankov, ki ste jih neštetokrat prežvečili. Ste postavili smreko, zakurili v...

Mednarodni dan piva

Danes, na prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. To je praznik vseh ustvarjalcev piva, pivovarjev, ki pivo varijo, hmeljarjev, lastnikov pivnic, barov,...

Ostanimo povezani

955OboževalciVšečkaj
621SledilciSledite
439NaročnikovNaročite se