spot_img

Mladi si želijo več

Na dan mladosti, v petek, 25. maja, je v Otročjem centru kino Laško potekala okrogla miza Mladi in prosti čas v Laškem. Projekt je zasnovala naša sodelavka in moderatorka okrogle mize, Špela Juhart, skupaj z debaterji iz Podružnične šole Debro, ki jih mentorira učiteljica Marjeta Ocvirk.

Ocvirkova nam je zaupala, da na PŠ Debro že kar nekaj let vodi debaterski krožek, s katerim imajo navadno preko leta 5 turnirjev. Debaterstvo zahteva veliko priprav, zato se učenci pripravljajo predvsem ob petkih in sobotah. Tako je bilo tudi tokrat, ko so se pripravljali na okroglo mizo Mladi in prosti čas v Laškem.

Mladi želijo več dogajanja v krajevnih skupnostih

Občina Laško je razvejana, zato je bilo na okrogli mizi od mladih debaterjev največkrat slišati, da se premalo dogaja v njihovih krajevnih skupnostih, če se kaj dogaja v Laškem, pa do tja bodisi nimajo dostopa bodisi za to niti ne vedo. Tako je bila ena izmed idej, da bi preko poletja iz Šentlenarta organizirali avtobuse, ki bi mlade peljali v Laško.

Debaterji so se dotaknili premajhne urejenosti igrišč in slabih oznak, ki vodijo do njih. Povedali so, da je v Laškem in okolici premalo dogodkov, ki so namenjeni mladim, ki so stari od 10 do 18 let ter spregovorili še o mnogih drugih stvareh. Seveda pa niso opozarjali zgolj na probleme, temveč so iskali tudi rešitve. Tako so z obiskovalci okrogle mize delili kar nekaj zanimiv idej, kako jim pomagati do tega, da bodo svoj prosti čas preživljali kakovostno in aktivno.

Omenili so na primer družabne večere, na katerih bi se igrale družabne igre. Povedali so, da bi bili ti najbolj zanimivi, če bi bili podobni noči branja. Želijo si Majskih iger zase in za svoje vrstnike. Prav bi prišle tudi oratorijem podobne počitniške aktivnosti, ki niso povezane z religijo. Najbolj učinkovito pa bi bilo, če bi prostore, ki že obstajajo po vsej občini, vendar samevajo, namenili aktivnostim za mlade. Omenili so namreč, da Laščani imajo Otročji center, v okolici mesta pa manjka tovrstnih prostorov za druženje.

Pohvalili so zimsko drsališče, ki je privabilo številne mlade in pozvali, da bi lahko poleti tam, kjer je stalo le-to, stalo kotalkališče. Dotaknili so se tudi oglaševanja, ki ga je, po njihovo, premalo in poteka preko napačnih kanalov. Najbolj učinkovita bi bila promocija preko družabnih omrežij in bolj vabljivih plakatov, pravijo.

Oglasili so se tudi »stari« debaterji

Na okrogli mizi so skupaj z osnovnošolci iz PŠ Debro spregovorili še stari debaterji, ki so debatni krožek obiskovali, ko so bili še osnovnošolci. Med njimi tudi Nik Kajtna, ki je za TV Laško povedal, da sodelovanje v debatnih krožkih mlade naredi bolj samostojne, krepi jim retorične sposobnosti ter besedni zaklad, preko debaterstva pa izoblikuješ  svojstven način nastopanja. V prihodnosti ti prav pridejo tudi poznastva z različnimi ljudmi, ki jih z debaterstvom zagotovo pridobiš.

Niso molčali niti obiskovalci

Okroglo mizo si je ogledalo kar nekaj ljudi iz različnih institucij v Laškem. Ob koncu dogodka jih je moderatorka tako pozvala k besedi. Obiskovalci so bodisi predstavili svoja društva in s tem mladim povedali za dodatne možnosti aktivnega preživljanja prostega časa, ki jih imajo bodisi odgovorili na njihove probleme in skupaj z njimi iskali rešitve.

Mlade je pozdravil župan občine Laško, Franc Zdolšek, na okrogli mizi pa smo izvedeli še čisto svežo novico. Direktorica STIK-a Laško, Janja Urankar Berčon, je zbranim povedala, da bo letos na Mavrični deželi poskrbljeno tudi za starejše otroke, saj v Laško prihaja projekt Zasoliraj.

Na koncu so se vsi zbrani strinjali, da je bila okrogla miza uspešna in obljubili smo, da bomo v ŠMOCL-u vsekakor pripravili še kakšno. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik