spot_img

Pod sijem polne lune bodo zagoreli kresovi

Zadnji aprilski dan je že dolgo namenjen druženju ob kresu in ga nekako povezujemo s 1. majem, praznikom dela. Toda kresovi imajo izvor v daljni preteklosti, v poganskih časih in običajih. Povezani so s čaščenjem sonca in sončnega boga ter na svojstven način opozarjajo, da je prišel čas, ko temo premaga svetloba.

Danes je kresovanje povezano predvsem z druženjem in zabavo, toda vsi niso pozabili na prvotni pomen kresnega ognja.

Kiparjenje ob polni luni

Navdih za ustvarjanje na delavnici ob polni luni bodo obstoječi Znaki Milojke Drobne. (Foto: Milojka Drobne)

Letos se bo zgodilo, da bo 30. aprila tudi polna luna. Njeno moč in čarobnost bo izkoristila umetnica Milojka Drobne, katere razstava Sence je v teh dneh na ogled v Galeriji Strojnica na Govcah. Na zadnji aprilski dan bo tako potekala prav posebna kiparska delavnica ob polni luni, na katero so vabljeni vsi, »ki so radovedni raziskovalci svojih občutkov,« je povedala Mateja Golež, organizatorka dogodka in vodja projekta VirtualMine za Slovenijo, katerega del je tudi omenjena delavnica.

Gre za prav poseben dogodek, na katerem bo mogoče iz kepe gline, ob pomoči umetnice, izdelati svojo izvotljeno formo Znaka – primerno čisto za vašo dlan.
»Dogodek želimo združiti z doživljanjem senc umetničinih razstavljenih Znakov v notranjosti Galerije, ki bodo čarobno osvetljeni z mehko lunino svetlobo,« je še dodala Goleževa.

In zakaj prav delavnica ob polni luni? Naša sogovornica pravi, da smo na dan kresovanja in na dan polne lune tesno povezani z našimi predniki skozi nesnovno dediščino Govc, vasi, ki je več ni. Pav zato bo ta dogodek še toliko bolj poseben.

Kresovanje v Rečici

Kresovanje je v Rečici potekalo tudi lani. (Foto: ŠD Rečica)

Na isti dan bo potekalo tudi tradicionalno, že 11. kresovanje na Rečici. Družili se boste lahko na piknik prostorih ob športnih igriščih v Hudi Jami.

Tam bodo organizatorji, Športno društvo Rečica, poskrbeli za ponudbo hrane in pijače. »Za dobro vzdušje, kot smo ga v Rečici že vajeni, bo poskrbel znani DJ Roky,« je dodal Bojan Šipek, predsednik društva. Povedal nam je še, da bodo najmlajšim podarili svetleče zapestnice in jih tako še dodatno razveselili. Pričetek prireditve bo ob 19. uri, ob 21. pa bodo prižgali kres.

Kresovanje bo potekalo tudi pri Lovski koči, na Govcah. Pričelo se bo ob 21. uri.

Živahno tudi v okolici

V Zasavju bodo prav tako kresovali. V Kisovcu, v bližini Zagorja ob Savi, pripravljajo kresovanje, na katerem bodo nastopili številni glasbeni gostje. Najbolj zveneče ime med njimi so gotovo balkanski rock velikani, Riblja čorba. Kresovanje bo potekalo še na Prapretnem, v Hrastniku.

Živahno bo tudi v Celju, kjer bo kres potekal kar na dveh mestih. Na celjski Špici, kjer bo obiskovalce zabaval Show mix band ter ob Šmartinskem jezeru, pri Pušn Šanku pr’ Tini, kjer bodo nastopili Modrijani. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik