spot_img

Cvetje, rogovi in pomlad

Otroke si je prišlo ogledat kar nekaj obiskovalcev. (Foto: Špela Juhart)

Ste se danes dopoldne sprehodili po Laškem? Če se niste, ste zamudili prav prisrčno in živahno procesijo. Po ulicah Laškega so se namreč sprehodili otroci iz osnovnih šol z Laškega in Debra ter malčki iz laških vrtcev, ki so s svojo povorko in drugim dogajanjem počastili stari ljudski praznik, Jurjevo. 

Med povorko so deklice mimoidočim podarjale cvetje. (Foto: Špela Juhart)

Sv. Jurij ima v srcih Laščanov posebno mesto, zato ne preseneča, da smo bili danes priča že 29. Jurjevanju. Naslednje leto nas torej čaka okroglo, že 30. Jurjevanje.

Otroci so se danes s košaricami v rokah in cvetnimi venčki na glavah odpravili po ulicah in nabirali dobrote pri vseh tistih, ki so jim jih velikodušno podarili. Teh gotovo ni bilo malo, saj je daritev otrokom veljala kot daritev Sv. Juriju. Ker je po starem ljudskem koledarju prav na Jurjevo začetek pomladi, so deklice mimoidočim podarjale cvetove in s tem pričarale kar nekaj nasmehov.

Kateri je najdaljši in najglasnejši?

Na občinskem dvorišču so otroci prikazali stare ljudske plese. (Foto: Špela Juhart)

Povorka po laških ulicah se je zaključila na občinskem dvorišču, kjer so se otroci predstavili s starimi ljudskimi plesi. Da je prav njihov razred najboljši, so skušali dokazati tudi v tradicionalnem tekmovanju za najdaljši in najglasnejši rog.
Kdo je postal zmagovalec, boste še izvedeli, saj vas kmalu čaka video prispevek z dogodka, za enkrat pa vam izdamo samo to, da je bilo na dvorišču zelo glasno in zabavno.

Za okrepčilo po zanimivih nastopih so si otroci lahko privoščili tradicionalni cvrtnjak in sok, obiskovalci pa so se lahko poučili o delanju venčkov in izdelovanju rogov, ki morajo tradicionalno biti  narejeni zgolj iz naravnih materialov.

Celotno dogajanje vam bomo v naslednjih dneh približali še z video prispevkom, do takrat pa z vami delimo nekaj foto utrinkov iz dogajanja. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik