spot_img

Prostovoljstvo je naložba v našo prihodnost

V olepševalni akciji bomo očistili Laško, uredili kakšno gredico in poskrbeli za kakšno že zasajeno drevo. (Foto: foto krožek OŠ P. Trubarja Laško)

V soboto, 7. aprila, bo potekal že 9. Dan za spremembe, vseslovenska akcija Slovenske filantropije, tokrat pod sloganom  “Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI!”. Akciji se bodo z različnimi aktivnostmi pridružila tudi društva iz laške občine. Začelo se bo s 3. olepševalno akcijo laških društev, nadaljevalo pa z vrvežem na parkirišču za Kulturnim centrom Laško.

Očistili in polepšali bomo Laško

Letos bo olepševalna akcija laških društev potekala že tretjič. Predvideno je, da bodo prostovoljci očistili širše območje mesta Laško, zasadili bodo kakšno gredico in poskrbeli za drevesa, ki so že zasajena. Zbor je ob 9. uri zjutraj, v parku Savinja.

»Veseli smo, da med prebivalci Laškega in aktivnimi člani številnih društev vedno naletimo na lep odziv. Lani smo tako naše mesto čistili s približno 100 prostovoljci. Tudi letos pričakujemo, da bo številka sodelujočih trimestna,« je o pričakovanjih glede akcije povedal Boštjan Vrščaj iz Turističnega društva Laško, ki skupaj z drugimi organizacijami organizira letošnjo olepševalno akcijo. Za določeno število udeležencev bo Komunala Laško zagotovila zaščitno opremo, organizatorji pa predlagajo, da udeleženci kljub temu s seboj prinesejo zaščitne rokavice in delovno orodje.

Tovrstne akcije vsekakor pripomorejo, da mesto postane čisto, lepo in bolj vabljivo za turiste, pomen pa je še mnogo večji. »S tovrstnimi akcijami se tudi sami prebivalci mesta vse bolj zavedamo, kako pomemben je naš odnos  – najprej do samega sebe in do kraja, v katerem živimo in preko tega tudi do obiskovalcev mesta. Če imamo radi naše mesto, če zanj skrbimo, širimo dobro sporočilo vsem, ki nas šele spoznavajo. In prepričan sem, da se bodo tudi zato v Laško še vrnili,« je zaključil naš sogovornik.

Lani je v olepševalni akciji sodelovalo okrog 100 ljudi. (Foto: foto krožek OŠ P. Trubarja Laško)

»Povezujemo Laško«

V soboto bo od 10. do 14. ure, na parkirišču za Kulturnim centrom Laško, potekal tudi osrednji dogodek tega dneva, na katerem se bodo predstavila številna društva z Laškega in okolice, »Povezujemo Laško«.

Kot pravi predsednica društva Vesele nogice, ki bo prevzelo glavni del organizacije tega dogodka, Spomenka Valušnik, je prireditev namenjena predstavitvi društev in organizacij iz Laškega in okolice. Na stojnicah in ob različnih aktivnostih bodo predstavili, kaj delajo, dogodek pa tudi spodbuja k povezovanju, prostovoljstvu in aktivnosti v naši družbi.

»Veseli nas, da se je na naš predlog odzvalo toliko društev in organizacij. Prepričani smo, da bo sobotno dogajanje zanimivo za marsikoga, saj imajo naša društva in organizacije veliko za pokazati,« je zaključila Valušnikova.

Prostovoljci včasih premikajo tudi meje

Prostovoljci z vsakim dejanjem vsaj za malce olepšajo in spremenijo svet. (Foto: krožek OŠ P. Trubarja Laško)

Dan za spremembe je vseslovenska akcija Slovenske filantropije, ki spodbuja in promovira prostovoljstvo. »Prostovoljstvo je pomembno, saj predstavlja neformalne mreže posameznikov, ki lahko z združenimi močmi naredijo marsikaj. Velikokrat smo že videli, kako so lahko prostovoljci malodane premikali meje,« je o prostovoljstvu povedal Vrščaj. In dejstvo je, da je prostovoljstvo pomemben steber družbe tudi v Laškem.

»Pravi prostovoljec opravlja svoje delo v dobro drugih ali v splošno korist, brez da bi to moral početi ali pa da bi za to pričakoval neko korist. In to je v času, ko je v naši družbi toliko pomoči potrebnih ljudi, izjemnega pomena,« je dodala Valušnikova. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da se obiskovalci v soboto udeležijo tako olepševalne akcije kot tudi omenjene prireditve ter tam vidijo delo in trud društev in organizacij. Da spoznajo, da ni nič samoumevnega, in da je njihovo delo zelo pomembno za našo družbo.

»Verjamem, da bo vsak izmed sodelujočih to soboto, ne glede na to, pri katerem od dogodkov in akcij bo sodeloval, naredil majhen premik na bolje v vseh pogledih,« je zaključil Vrščaj. S temi besedami, pa vas tudi mi vabimo, da se nam pridružite v soboto in skupaj z nami začnete spreminjati svet. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik