spot_img

Bodimo »zdravi« tudi v Laškem

»Zdrav človek ima veliko želja, bolni le eno,« je Nina Pader Topole, predstavnica za stike z javnostmi v Thermani Laško, izpostavila splošno znano misel v pogovoru ob »svetovnem dnevu zdravja«. Prav je, da se tega zavedamo že, ko smo dejansko zdravi.

V soboto, 7. aprila, beležimo svetovni dan zdravja, ki tokrat nosi temo: Univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev: Za vsakogar, vsepovsod. Kljub napredku, kateremu smo priča vsakodnevno, to ni zanemarljiva misel, saj imajo številni ljudje zaradi takšnih in drugačnih razlogov oteženo dostopnost do le-teh. Prav zaradi tega so se tako v Zdravstvenem domu Laško kot v Thermani Laško odločili, da bodo zdravje in predvsem preventivo vsaj za nekaj dni približali vsem občanom.

Preventivne aktivnosti bodo potekale vse leto

Vesna Ratej, mag. zdr. nege, dipl. m. s. iz Zdravstvenega doma Laško nam je zaupala, da preventivne aktivnosti pri njih potekajo skozi vse leto. Vseeno pa jih bodo še okrepili v času svetovnega dneva zdravja.

V petek, 6. aprila, tako pripravljajo kar nekaj dodatnih aktivnosti. V Osnovni šoli Primoža Trubarja bodo potekala celodnevna predavanja z medicinsko sestro, ki je odgovorna za preventivo otrok in šolarjev. Vodila jih bo Mojca Mraz, dipl. babica. Na isti dan, bodo v čakalnici zdravstvenega doma potekale brezplačne meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja ter analiza telesne sestave s tehtnico Tanita. Aktivnosti bo izvajala Lidija Hrovat, dipl. m. s..  S tem pa se aktivnosti, povezane s svetovnim dnevom zdravja, še ne bodo končale. V ponedeljek, 9. aprila, bo namreč, od 16. do 18. ure, v parku Thermana Laško, potekal test hoje.

Ratejeva je še dodala, da so v letošnjem letu v Zdravstvenem domu Laško razširili dejavnost na področju preventive odraslih, saj imajo Zdravstveno vzgojni center za krepitev zdravja. Tam poleg diplomirane medicinske sestre za preventivo odraslih skrbita še diplomiran fizioterapevt in psiholog. »Vrste in obseg delavnic bodo objavljeni v Biltenu, v prihajajoči številki,« je zaključila naša sogovornica. Tokrat se bodo izvajali preventivni pregledi s področja srčno žilne preventive, v ambulantah družinske medicine.

»Bolezen prihaja na konju, odhaja pa peš.«

Tudi v Thermani Laško bodo obeležili svetovni dan zdravja že v petek, 6. aprila. Kot je povedala Nina Pader Topole, tradicija ohranjanja zdravja in dobrega počutja v Zdravilišču Laško šteje že preko 165 let in je osnovana na zdravilni vodi. »Dnevno se srečujemo z gosti, ki prihajajo k nam na oddih, na sprostitev in preventivno skrbijo za svoje zdravje, saj razumejo, da je telo “orodje”, za katerega je potrebno skrbeti, da se ne uniči in iztroši, če želimo, da dobro deluje “na dolgi rok”. Prav tako dnevno pa se soočamo z gosti, ki jih je tako ali drugače zapustilo zdravje. Ob pogovoru z njimi lahko hitro doumeš, da bolezen res prijaha na konju, odhaja pa peš,« je pojasnila Pader Topoletova. Dodala je, da se v Thermani Laško čutijo dolžne, da znanje, ki ga premorejo njihovi zaposleni, delijo naprej. Želijo namreč, da ljudje začutijo pravo moč preventive in tega, kako lahko sami pravočasno poskrbimo za dobro počutje. »Po navadi si čas za zdravje vzamemo šele, ko nas zapusti. Naj bo trud vseh nas, da zase in za svoje dobro počutje poskrbimo že danes,« je zaključila.

V sklopu dneva zdravja bodo tako pripravili kar nekaj brezplačnih aktivnosti. Ob 9h zjutraj bodo začeli s predavanjem »Do kakovostnejšega počutja in staranja tudi z uporabo konoplje«, predavateljice mag. Alenka Vrhivšek. Čez eno uro bodo nadaljevali s predavanjem »Kako omilimo bolečino v križu?«, ki ga bo vodila Darja Šoštarič, dipl. fizioterapevtka v Thermani Laško. Sledili bosta dve aktivnosti, s katerimi se bo mogoče malce razgibati. Opoldne bo namreč na vrsti pilates z Danico, uro kasneje pa se bodo obiskovalci lahko udeležili vodenega sprehoda po energijskih točkah. Dan posvečen zdravju se bo zaključil ob 14h, s predavanjem o akupunkturi. Predaval bo dr. Slavka Topolić. Vsa predavanja in vadba pilatesa potekajo v Srebrni dvorani hotela Zdravilišče Laško. In še ena poslastica, v petek in soboto bodo celodnevne vstopnice za Zdravilišče Laško za polovico cenejše.

Zdravje je naša najpomembnejša vrednota, saj brez zdravja nimamo ničesar, zato je prav, da se mu bolj posvetimo. Če ne sicer, pa vsaj ob svetovnem dnevu zdravja. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik