Juhuhu, počitnice so tu!

Med tem, ko so otroci iz območja Gorenjske, Goriške, Zasavja, osrednje Slovenije, Notranjske, Primorske in Krasa ravno končali z zimskimi šolskimi počitnicami, pa se te za »naše« otroke šele začenjajo.

Mnogi med njimi bodo najbrž kam odpotovali, šli na smučanje ali kako drugače uživali v zimskih radostih v daljnih krajih, mnogi pa bodo ostali tudi doma. In prav za te so v Laškem z različnimi aktivnostmi poskrbeli, da jim zagotovo ne bo dolgčas.

Zabava v Otročjem centru

V Otročjem centru Kino Laško bodo v soboto, 24. 2., pripravili ustvarjalni uvod v zimske počitnice. Ustvarjalno soboto bodo namreč posvetili olimpijadi. Simon Sanda in ekipa bodo poskrbeli, da bo čisto vsak lahko domov odnesel svojo olimpijsko medaljo ali pokal. Seveda pa ne bodo pozabili niti na prave športnike olimpijce, saj bodo otroci lahko izdelovali tudi športne figurice iz gline in papirja.

Delavnica je namenjena otrokom in mladim starim od 4 do 14 let. Udeležba je brezplačna, delavnica pa bo potekala od 9. do 12. ure.

Ustvarjanje s Hišo generacij Laško

V Hiši generacij Laško so poskrbeli, da bodo otroci (in tudi odrasli) v tednu zimskih počitnic lahko sodelovali na različnih ustvarjalnih delavnicah. Delavnice bodo potekale od ponedeljka do petka, od 10. do 12. ure dopoldne. Vse aktivnosti so brezplačne in potekajo pod mentorstvom njihovih prostovoljk.

V ponedeljek bodo otroci lahko delali ledene sveče iz ledu in voska in tako čare zime prinesli kar noter. V torek bodo izdelovali lovilce sanj, in če se jim boste pridružili, prinesite s seboj pisano volno za izdelovanje le-teh. Lovilci sanj, obešeni nad našo glavo, po legendah Indijancev prinašajo lepe sanje, v svojo mrežo pa lovijo nočne more in nam s tem omogočajo prijeten spanec. V sredo bodo obiskovalci delavnic skupaj s člani Likovnega društva Laško ustvarjali zimsko platno in skozi slikanje upodobili zimsko pravljico, ki nas obdaja te dni. V četrtek bodo ustvarjali kusudami rože. Gre v bistvu za 3D origami. Za zaključek, pa bodo v petek kuhali, tako da bo v Hiši generacij dišalo po zimi. Pridružite se jim, gotovo vam ne bo dolgčas.

Thermana Laško bo poskrbela tudi za laške otroke

V Thermani Laško poleg aktivnosti, ki so namenjene predvsem njihovim najmlajšim hotelskim gostom, preko zimskih počitnic organizirajo tudi dodatne aktivnosti za otroke, ki prihajajo z Laškega in okolice.

V ponedeljek, 26. 2., in v sredo, 28. 2., pripravljajo organizirano varstvo za otroke in mlade, stare od 6 do 15 let. Varstvo bo potekalo od 7. do 16. ure in je plačljivo (16€ na otroka), vključuje pa tudi 2 malici in kosilo. Če bo prijav dovolj – in te so obvezne – bo varstvo omogočeno vsak dan počitnic. V času varstva bodo potekale ustvarjalne delavnice, igre v vodi z novimi podvodnimi puzzli, igre v telovadnici z raznimi športnimi poligoni, učenje nemškega jezika, najbolj pridni pa bodo dočakali še obisk Vodomčka.

V Thermani bodo v tem času organizirali tudi dve gledališki oz. lutkovni predstavi za otroke. V sredo, 28. 2., ob 18. uri, si bodo otroci, v Gala dvorani hotela Thermana Park Laško, lahko ogledali otroško gledališko predstavo Indijančica Oranžni žarek. Predstavo je navdihnil skrivnostni svet Indijancev, vsebuje elemente pravljične joge, zvoke narave in čisto pravo indijansko glasbo. Predstava govori o prijateljstvu, preprostosti in povezanosti z naravo.

V soboto, 3. 3., prav tako ob 18. uri na istem kraju, tik pred koncem počitnic, pa si bodo otroci lahko ogledali lutkovno predstavo Vrtca Laško –  Kje je tisto toplo, mehko in prijazno. Lutkovna predstava se dogaja v vroči Afriki in govori o slončku Jaki. Ogled obeh predstav je brezplačen.

Knjižnica Laško bo otroke popeljala v Ljubljano

Med šolskimi počitnicami so si v Knjižnici Laško zamislili že drugo počitniško dogodivščino v Ljubljani. Kar 50 se jih bo v sredo, 28. 2., odpravilo z avtobusom v našo prestolnico. Tam bodo obiskali Muzej iluzij, kjer bodo zajadrali v ta čudežni, skrivnostni svet. Preverili pa bodo tudi, koliko se Knjižnica Otona Župančiča v Ljubljani razlikuje od njihove domače. V sklopu njihove dogodivščine jo bodo namreč tudi obiskali.

Prijave so sicer že zaprte, v vsakem primeru pa vas v Knjižnici Laško vabijo, da jih obiščete tudi med počitnicami.
“Otroke v knjižnici toplo pričakujemo vse dni počitnic, saj je knjižnica odprta kot ponavadi. Otroci lahko v naši knjižnici prebirajo knjige, poslušajo glasbo, prelistajo najljubše revije ali se igrajo družabne igre,” je med počitnicami v knjižnico povabila Jerica Horjak bibliotekarka – informatorka v Knjižnici Laško.

Knjižnica je seveda založena s številnimi knjigami, ki jih otroci lahko odnesejo tudi domov.  Kot pravi Horjakova, so trenutno najbolj brane otroške knjige: strip Mulčki (Schulz), detektivke Policijskega psa Švrka (Gibbes), prigode psa Klavdija (Smith). Za malce starejše otroke je aktualen Dnevnik nabritega mulca (Kinney) in vsi naslovi Johna Greena. Naša sogovornica pa je dodala, da jih v knjižnici veseli, da mladi bralci ne pozabijo na domače, odlične avtorje, npr. Deso Muck, Primoža Suhodolčana, Andreja Rozmana Rozo, Petra Svetino…

“Želimo si, da bi tako otroci kot tudi odrasli, med počitnicami vsaj nekaj časa namenili branju, predvsem prostočasnem,” je zaključila Jerica Horjak in tudi mi menimo, da so zimske počitnice resnično pravi čas, da zajadramo v domišljijske svetove.

Sorodni prispevki

Pomisliti je potrebno tudi na starostnike

Vse več zadnje čase govorimo o šolanju na daljavo in problemih otrok in mladostnikov, a pozabili smo na tiste, ki nekako tudi...

Občinska seja v znamenju financ

Kljub razmeram v katerih so tovrstna srečanja sicer omejena so se včeraj že dvanajstič sestali svetniki in zaposleni na Občini in v...

Martinovo tokrat v krogu družine

Danes po Sloveniji pa tudi drugod po Evropi praznujemo praznik, za katerega smo lahko zahvalni Martinu Tourskemu...

Tifernusov dnevnik

Kako je kulturni molk udaril občino Laško

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva, je dejal Plehanov. A kaj se zgodi, ko kultura...

Festivalnost s Cvetjem in pivom splavala po vodi, STIK ohranil simbolično obeležitev

Korona kriza je Laščanom letos odnesla nekaj neprecenljivega, Festival Pivo in Cvetje, ki bi potekal drugi vikend v juliju in bi ponovno postregel z...

PRAZNIK DELA V SENCI DVIGA BREZPOSELNOSTI IN KRŠENJU DELAVSKIH PRAVIC

PREBUJALI SE BOMO TUDI V LAŠKEM Bliža se prvi maj, praznik dela in delavskih pravic, ki so, vsaj v zadnjih dneh, ko se spopadamo z...

Zgodba o Božičku in o tem kako je “nastal” božič

Nisem Grinch, ki bi uničil božič in to ni samo še eden izmed božičnih člankov, ki ste jih neštetokrat prežvečili. Ste postavili smreko, zakurili v...

Mednarodni dan piva

Danes, na prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. To je praznik vseh ustvarjalcev piva, pivovarjev, ki pivo varijo, hmeljarjev, lastnikov pivnic, barov,...

Ostanimo povezani

955OboževalciVšečkaj
621SledilciSledite
439NaročnikovNaročite se