spot_img

Občinska proslava v znamenju glasbe, Prešerna in priznanj

Slovenski kulturni praznik smo v Laškem obeležili na predvečer Prešernovega dne, z občinsko proslavo v Kulturnem centru Laško.

Prireditev je povezovala Nina Pader Topole, ki se je skozi večer dotaknila številnih velikih mož slovenske kulture, ki ravno v tem letu praznujejo kakšno od pomembnejših obletnic, ter nam skozi povezovanje približala nekatere prijetne verze znanih slovenskih pesnikov.

Kulturni program zaznamovan z glasbo

Spremljevalni program je bil zaznamovan predvsem z glasbo, saj so v njem na različnih glasbilih ali pevsko nastopali  Klara Kovač, Neža Vičič, Luka Vindišar in Brina Maček, učenci Glasbene šole Laško – Radeče.  Prireditev pa so s slovensko himno začele in z uglasbeno poezijo Ferija Lainščka ter Franceta Prešerna tudi zaključile članice vokalne skupine Vodomke.

Seveda pa ni bilo mogoče iti mimo velike pesnitve Franceta Prešerna, Krsta pri Savici. Tega so nam na zanimiv način, z recitacijo uprizorili člani skupine Lux theatrum.

Proslavo so začele in zaključile članice vokalne skupine Vodomka.

»Narod, ki ne spoštuje svojih velikih mož, ni vreden, da jih ima.«

Čast slavnostne govornice je pripadla umetnosti zgodovinarki, Bredi Ilich Klančnik. Ta se je v svojem govoru dotaknila predvsem vizualne umetnosti. Še posebej je izpostavila umetnika Miho Maleša, čigar hčerka, Travica Maleš Grešak, je na svoji domačiji v okolici Laškega na ogled postavila zbirko njegovih del, in je tako Laščanom še bolj blizu.

Maleš je upodobil tako Franceta Prešerna kot Ivana Cankarjeva – letos namreč praznujemo Cankarjevo leto, in se na takšen način poklonil velikim možem slovenske kulture, saj, kot pravi izrek, »narod, ki ne spoštuje svojih velikih mož, ni vreden, da jih ima«.

Ilich Klančnikova je svoj govor končala s pozitivno noto in zaželela uspešno jutrišnjo kulturno pot mestu Laško in vsej Sloveniji.

Podelili tudi priznanja

Kulturna proslava je bila namenjena tudi podelitvi nagrad najbolj zaslužnim kulturnim ustvarjalcem v Laškem, tako so na njej podelili priznanja Zlati možnar in priznanja Antona Aškerca.

Dobitniki Zlatega možnarja so bili KD Prežihov Voranc Jurklošter in Mojca Marot.

Priznanji Zlati možnar je podelil predsednik Zveze Možnar, Ivan Medved. Med 11 predlogi, ki so prispeli na naslov Zveze do končnega datuma, so izbrali dva dobitnika in tako podelili dve priznanji. Prvega, za izjemne dosežke in uspehe na področju etnografske dejavnosti v občini Laško, je dobilo Kulturno društvo Prežihov Voranc Jurklošter. Nagrado, ki jo je v imenu društva prevzela predsednica le-tega, Magdalena Stopinšek, so dobili zaradi svojega 40-letnega delovanja na vseh področjih etnografske dejavnosti. Drugo priznanje, pa si je, s svojim dolgoletnim poročanjem, s katerim je skrbela za ohranjanje in popularizacijo etnografske dejavnosti, prislužila novinarka Mojca Marot iz Laškega.

Na občinski proslavi so podelili tudi najvišja priznanja za področje kulture v občini, priznanja Antona Aškerca. Podelil jih je župan občine Laško, Franc Zdolšek.

Za delovanje na področju ljubiteljske kulture ga je dobila Marija Lipovšek Šuler. Gospa Marija je že več desetletji aktivna na literarnem in

Dobitniki Aškerčevih priznanj so bili Marija Lipovšek Šuler, Iztok Hrastnik in Rok Matek.

igralskem področju. Za uspešno delovanje na glasbenem področju je priznanje prejel Iztok Hrastnik, mlad glasbenik s številnimi nagradami in vidnimi uspehi ter prvi Slovenec po 100 letih, ki je postal član Dunajske filharmonije. Priznanje za dolgoletno uspešno sodelovanje na področju kulture, pa je Občina podelila Roku Matku, igralcu, trenutno članu Gledališča Koper in, zahvaljujoč popularni nadaljevanki Usodno vino, zdaj tudi prepoznavnemu televizijskemu obrazu. Rok se podelitve ni mogel udeležiti, saj je bil v Sarajevu, na pripravah za predstavo o kultnem Alanu Fordu, zato je priznanje namesto njega prevzel njegov brat, Alen Matek.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik