spot_img

Glasbeni kotiček: Richard I Levjesrčni – Ja nuns hons pris

V cerkvi Karmelske Matere božje na Marija Gradcu sta ob razlagi marijagraških fresk za glasbeni dodatek poskrbela Kristian Kolman na rebeku in Matjaž Piavec na lutnji. Zaigrala sta skladbo Richarda I Levjesrčnega Ja nuns hons pris (Nikoli ne sme zapornik povedati svoje misli) iz 12. stoletja.

Z vzdevkom Coeur de Lion je bil Richard I Levjesrčni (1157-1199) izjemen kralj, bojevnik in bistroumen diplomat, pisal je poezijo, ki je predstavljala glasbo v trouvèrski tradiciji; obstajata dve ohranjeni deli, med katerima je najpomembnejša pričujoča pesem.

  • Leta 1187 je veliki muslimanski poveljnik Saladin zasedel Jeruzalem in prepovedal krščanskim romarjem, da obiskujejo svetišča. Edina Richardova želja je bila voditi križarsko vojno in pridobiti nazaj Jeruzalem. Leta 1190 je odplul z mogočno floto, da sodeluje v tretji križarski vojni. Prepiri s francoskimi in nemškimi poveljniki, so preprečili ponovno zavzetje Jeruzalema. Leta 1192 je dogovoril triletno premirje s Saladinom in odplul proti domu. Da bi se izognil tako Francozom in Nemcem, je potoval preko Jadranskega morja. Zaradi nevihte je nasedel v bližini Benetk. Pot po kopnem je nadaljeval v preobleki. Nato so ga na Dunaju odkrili, vojvoda Leopold V. Avstrijski ga je vrgel v zapor na svojem gradu Dürnstein na Donavi. Kasneje ga je predal svetemu rimskemu cesarju Heinrichu VI. Selil se je po različnih ječah, dokler angleško plemstvo ni plačalo zajetno odkupnino za njegovo osvoboditev.
  • V času prestajanja zaporne kazni je Richard izpovedal, kar je občutil kot zapornik.

Noben zapornik ne more izpovedati iskrene misli,
razen če govori po krivici trpeč;
tako da za svoje udobje naredi pesem.
Moji prijatelji so mnogi, vendar njihova darila so ničvredna.
Sram bo njihov, če za mojo odkupnino, tukaj ležal sem še eno leto.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik