spot_img

Dan odprtih vrat Veselih nogic, ki tečejo že pet let

Društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice deluje že pet in je v petek, 20. oktobra, odprlo svoja vrata na Trubarjevem nabrežju. Obiskovalci so si lahko ogledali prostore, se seznanili z dosedanjim delom društva, obiskali delavnice in se preizkusili v nadomestni komunikaciji, kjer jim je bila odvzeta možnost govora. Namreč oktober je mesec ozaveščanja o uporabi nadomestne in dopolnilne komunikacije (NDK), katerega cilj je, da se poveča zavedanje o uporabi NDK ter da javnost informira o različnih načinih komunikacije, ki jo ljudje uporabljamo.

V prvih letih delovanja so za izvajaje terapij in drugih dejavnosti najemali zunanje izvajalce, danes pa je društvu zaposlenih pet oseb, ki s pomočjo izobraževanj in spoznavanjem novitet v svetu izboljšujejo kakovost dela z otroki – Jan je strokovni sodelavec in fizioterapevt, Adela, Tjaša in Marko delajo z družinami otrok (projekt financira ministrstvo za zdravje), Ivica Pinter pa je zaposlena na projektu, ki je financiran s strani ministrstva za izobraževanje, kulturo in šport ter spodbuja zaposlovanje mladih otrok s posebnimi potrebami v gospodarstvu.

Želji društva sta, da bodo sodelavci in strokovnjaki tudi po koncu financiranja ministrstev ostali v društvu in da bi v prihodnosti lahko zaposlili še več oseb. Zaenkrat delajo v enoti v Laškem in se poslužujejo izposoje prostora v Ljubljani, kjer Jan izvaja terapije za otroke iz drugega dela Slovenije. Hkrati sodelujejo tudi s strokovnjaki iz tujine in večkrat na leto pripravijo izobraževanje za BDA program – rezultati otrok s tega programa so odlični in bodo v prihodnosti znatno doprinesli spremembe na področju rehabilitacije, menijo v društvu.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik