spot_img

Evropskemu tednu mobilnosti se pridružuje tudi Občina Laško

Evropski teden mobilnosti je evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Aktivnosti sicer potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom.

Na Marija Gradcu bo v soboto potekala tudi predstavitev električnih koles.

Tudi letos se akciji pridružuje Občina Laško, ki za prihajajoči teden pripravlja kar nekaj aktivnosti. Že v soboto, 16. septembra, Kolesarsko društvo Laško v sodelovanju z Občino Laško med 8. in 12. uro organizira kolesarjenje med Laškim in Rimskimi Toplicami. Laščani bodo startali na Marija Gradcu pri teniških igriščih, postojanka z okrepčili pa bo v Rimskih Toplicah pri železniški postaji, kjer bo start za krajane Rimskih Toplic. Slednji se bodo lahko okrepčali na Marija Gradcu. Na obeh točkah kot postojankah bodo otroci prejeli žeton, s katerim bodo na končni postaji ob prihodu nazaj prevzeli nagrado, posebnih ugodnosti pa bodo deležni tudi ostali udeleženci. Na Marija Gradcu bo potekala tudi predstavitev električnih koles, ki jih bodo udeleženci kolesarjenja lahko brezplačno preizkusili. Območno združenje Rdečega križa Laško bo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Laško prikazalo temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja s praktičnim preizkusom udeležencev, predstavljeno pa bo tudi reševalno vozilo ZD Laško.

V nedeljo, 17. septembra, ob 9. uri sledi pohod na Kuretno. Pohodniki bodo startali pred Zdraviliščem Laško, pot pa jih bo vodila na Šmihel, Kuretno, Spodnji Ivšek, Spodnjo Rečico in nazaj v Laško. Pohod organizira Planinsko društvo Laško.

Prav tako v nedeljo bo »pri Bobek« v Lahomnem ob 10.30 potekala predaja defibrilatorja. V uporabo bo slovesno predan javni defibrilator, namenjen zlasti občanom s področja Marija Gradca. Defibrilator je financirala Krajevna organizacija Rdečega križa Marija Gradec, ki tudi organizira dogodek.

Nadaljevanje Evropskega tedna mobilnosti sledi v sredo, 20. septembra, ob 16. uri z otvoritvijo Trubarjeve ulice na Rožniku (1. faza). Občina Laško izvaja obnovo celotne komunalne infrastrukture (vodovod, kanalizacija, telefonski vodi, javna razsvetljava), obnovo voznih in pohodnih površin ter prometne signalizacije. Z obnovo Trubarjeve ulice se bo povečala tudi varnost udeležencev v prometu.

Zaključna prireditev bo v petek, 22. septembra, na parkirišču za Kulturnim centrom Laško in v parku. Že v dopoldanskem času se bo med 8. in 12. uro v laškem parku izvajal test hoje, ki ga bodo predstavili in analizirali zaposleni v Zdravstvenem domu Laško. Med 11. do 16. uro bo ekipa NIJZ predstavljala program SVIT z napihljivim modelom debelega črevesa, skozi katerega se boste lahko sprehodili.

Ob 16. uri se bo pričela zaključna prireditev z nastopi, delavnicami in stojnicami. Zdravstveni dom Laško bo poleg testa hoje predstavil tudi reševalno vozilo,  v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Laško pa temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja, krvodajalstvo in darovanje organov po smrti. Območno združenje Rdečega križa Laško – Radeče ter krožki Rdečega križa na OŠ Primoža Trubarja Laško in OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice bodo predstavili dejavnosti krožkov Rdečega križa in osnovnošolskih ekip prve pomoči s praktičnim preizkusom nudenja prve pomoči pri določenih poškodbah.  Thermana Laško bo v okviru programa Bodi zdrav s Thermano poskrbela za izvedbo joge in pilatesa na trati, ki bo namenjen tako odraslim kot otrokom, voden energijski sprehod po parku, mini wellness kotiček in še marsikaj. S tekom na vozičkih se bodo predstavili člani Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske. Občina Laško bo predstavila Celostno prometno strategijo, STIK Laško pa pohode »Po laških poteh«. Dogodek bodo popestrili tudi tematski nastopi vrtčevskih in osnovnošolskih otrok ter učencev glasbene šole.

V primeru slabega vremena prireditve odpadejo.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik