spot_img

Koralovci obeležili 25 let delovanja

S pesmijo so nas pevci MePZ Koral v soboto, 27. maja, popeljali na 25 let dolgo pot. Že četrt stoletja člani Kulturnega društva Koral delujejo na področju zborovskega petja in gledališke umetnosti, obletnico pa so obeležili s koncertom v Kulturnem centru Laško. Pečat zvoku pevskega zbora je dalo šest zborovodkinj – prva je bila Alenka Šon, z naslednjo zborovodkinjo Matejo Škorja so Koralovci praznovali prvo okroglo obletnico, kasneje je zbor prevzela Mojca Lukmar, Rebeka Bračič pa je s pevci obeležila 20-letnico delovanja društva. V sezoni 2014/2015 je pevce vodila Meta Podbregar, od septembra 2015 dalje pa zborovodkinja Lara Hrastnik.

Skozi fotografije nas je predsednik društva Martin Hrastnik na dogodku popeljal skozi zgodovino društva, kjer ni manjkalo petja, igre, druženja in predvsem veselja do umetniškega ustvarjanja. Pevci so se na jubilejnem koncertu predstavili s programom, ki ga je zborovodkinja Lara Hrastnik razdelila v tri sklope – v prvem so prepevali duhovne pesmi, v drugem slovenske ljudske, v tretjem pa popularne slovenske in tuje pesmi. Kot nam je povedala, je veliko pesmi, ki so jih zapeli na koncertu, bilo na repertoarju v zadnjih 25 letih, vključili pa so tudi nekaj novih skladb. V zaključku so se zboru pridružili še bivši pevci in z odra je zadonela Hendlova Aleluja.

Na koncertu je pod vodstvom Neže Ulaga zapela tudi mladinska vokalna skupina Lilija, ki se je društvu priključila leta 2005, harmonijo basov pa je pričaral še gostujoči kvartet kontrabasov Scaramelli. Skoraj dve uri dolg koncert je v dvorani ustvaril pridih nostalgije in tudi po uradnem delu petje ni potihnilo. V avli kulturnega centra so Koralovci zapeli še nekaj pesmi, pri čemer so se jim pridružili tudi obiskovalci.

Zbor, gledališče in prijateljstvo

Gledališka skupina predstavlja pomemben del kulturnega društva. Duša teh projektov je Magdalena Hrastnik, pod vodstvom katere je bilo na oder postavljenih mnogo dramskih dogodkov. Sploh v zadnjem letu je odmevala spevoigra Kresniček, kjer so Koralovci sodelovali s pevskih zborom OŠ Primoža Trubarja Laško in veroučnim pevskim zborom. Seveda ne smemo pozabiti na Laški pasijon, gledalce so navduševali tudi z opereto Hmeljska princesa, glasbeno pravljico Čarobna piščal, spevoigro Slovenski božič, opereto Noč v Benetkah in mnogimi drugimi uprizoritvami.

A ne samo petju in igri, v društvu dajejo velik pomen tudi druženju. Intenzivne vaje so poleg rednih zelo pomembne, je na koncertu povedal Martin Hrastnik in se pošalil, da bi zborovodkinja petje rada utrjevala 25 ur na dan – a za uspešno delo je prav tako treba utrjevati skupne prijateljske vezi, je še dodal. »Še tako izpiljeni glasovi ne morejo lepo zapeti, če ne začutiš neke skupne notice, povezanosti,« nam je po uradnem delu zaupal Hrastnik.

Za petje se vedno najde čas

Včasih se vprašamo, ali imamo v današnjem hitrem tempu življenja še čas za petje … Zborovodkinja in predsednik društva dajeta pritrdilni odgovor. »Petje je ena takšna stvar, da ko jo imaš enkrat v sebi, jo vedno ohranjaš,« pravi Lara Hrastnik, ki jo zborovsko petje spremlja že od malih nog in ji predstavlja velik užitek. »Vsak od nas ima na dan 24 ur in če si postaviš lestvico vrednot, mislim, da se za vse najde čas. Če pomislimo, da veliko ljudi sedi ob televizorju ure in ure dnevno, se to pač lahko uredi. Če je volja, je tudi pot,« pa meni Martina Hrastnika.

Kaj prinaša prihodnost? »Enostavno sledimo času,« pravi predsednik Koralovcev in dodaja: »Ponavadi se na sestankih, ko se pogovarjamo o letnem programu, dogovorimo, kaj bomo naredili, pa običajno naredimo več, kot smo načrtovali.«

N. T.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik