spot_img

Čebelarski praznik v pričakovanju prvega svetovnega dneva čebel

Da je Slovenija dežela čebelarjev dokazuje število 10000 – namreč prav toliko Slovencev čebelari (ali rečeno drugače, na 1000 prebivalcev imamo 5 čebelarjev, kar nas uvršča v sam evropski vrh). Čebelarji so letos obeležili že 15. slovenski čebelarski praznik, ki ga je organiziralo Čebelarsko društvo Laško v sodelovanju s STIK-om Laško, Občino Laško in Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS). Mestece ob Savinji je v soboto, 20. maja, obiskalo več kot 1000 čebelarjev in drugih obiskovalcev. Med gosti so bili tudi  državna sekretarka z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša, poslanca Matjaž Han in Janja Sluga, veleposlanica Slovaške Eva Ponomarenková, veleposlanik Švice Pierre-Yves Fux in veleposlanik Romunije Anton Niculescu.

Pod šotorom pred Kulturnim centrom Laško se je ob 11. uri odvila slavnostna proslava, ki jo je otvorilo 110 praporščakov, zbrane pa so nagovorili predsednik Čebelarskega društva Laško Franc Šolar, župan občine Laško Franc Zdolšek, državna sekretarka mag. Tanja Strniša in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Letošnji čebelarski praznik je potekal tudi v znamenju predstavitve in promocije shem kakovosti medu. Gre namreč za promocijo treh zaščitenih medov v Sloveniji, in sicer slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kraški med in Kočevski gozdni med z zaščitenim geografskim poreklom. “Gre za tri sheme na področju medu, ki so zaščitene v Evropski uniji. Ta med se od ostalega medu, ki je pridelan v Sloveniji, razlikuje po tem, da ima strožja merila kakovosti. Predpisani so torej strožji kriteriji in čebelarji, ki se vključujejo v te sheme, zagotavljajo, da med pridelajo na način, da so te zahteve izpolnjene. Med je podvržen tudi dodatni kontroli, dobri čebelarski praksi, vodenju, sledljivosti dokumentacije, tako da na tak način definitivno govorimo o nekem proizvodu, ki je zaščiten in neka dodana vrednost. Na tak način so lahko potrošniki prepričani, da kupijo med z dodano vrednostjo, z višjo kakovostjo in predvsem znanega porekla,” je razložila Nataša Lilek, svetovalka za zagotavljanje varne hrane pri ČZS.

Predvsem pa so čebelarji bili letos v pričakovanju prvega svetovnega dneva čebel. Več o tem pa v prispevku. 🙂

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik