spot_img

Že desetič po Anzekovih poteh od Laškega do Svetine

Leta 2007 se je osem pohodnikov prvič podalo po poti, ki jo je Ivan Ulaga, poznan tudi kot Vrhovski Anzek, vsakič znova prehodil, ko je z Velikega vrha šel k laški godbi na vaje. Letos so se pohodniki že deseto leto zapored podali na pot od Laškega do Svetine. Ideja o pohodu se je porodila Sikovškovim – Terezija Sikovšek je namreč Anzekova nečakinja, ki je del svoje mladosti preživela na Velikem vrhu in tudi kasneje se je večkrat rada vračala peš na obisk k svojim domačim.

Na Svetini so pohodnike pričakali zvoki domače svetinške godbe, nato pa je sledila sveta maša, ki jo je daroval celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek ob somaševanju kaplana Ivana Hrastnika in župnijskega upravitelja dr. Vinka Krajiča. Ob jubilejnem pohodu je bila na cilju postavljena še priložnostna razstava, ki je zdaj na ogled v Muzeju Laško.

Vrhovski Anzek je za sabo pustil bogato glasbeno zapuščino, ki jo danes njegovi sorodniki s ponosom prenašajo dalje. Tudi s pohodom in druženjem na Svetini, ki bosta naslednje leto zagotovo privabila marsikaterega pohodnika in ljubitelja glasbe.

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik