spot_img

Pozdrav iz Moskve

Že dober teden se laški godbeniki in mažorete mudijo v Moskvi, kjer sodelujejo na enem največjih mednarodnih festivalov vojaških in promenadnih orkestrov Spasskaya Tower. Laška pihalna godba je ena izmed 15 orkestrov iz celega sveta, ki te dni vsak večer (od 27. 8. do 4. 9.) stopijo na Rdeči trg v ruski prestolnici in predstavijo svojo točko. Godbenike in mažorete smo spremljali že v Laškem med pripravami, tokrat pa so se nam oglasili iz Moskve.

Čeprav so laški godbeniki nastopali na mnogih festivalih po Evropi, pa se ta v Rusiji razlikuje po svoji veličastnosti, pravi podpredsednik Laške pihalne godbe Marko Šantej in dodaja, da se že na organizacijskem nivoju vidi, da festival spada med največje svetovne festivale. “Vsak dan sta nam na voljo dva avtobusa in dve vodički, tolmački, ki skrbita, da vse poteka brez težav in do minute natančno.” Tudi sama Moskva je na godbenike in mažorete pustila pozitiven vtis. Pravijo, da gre za zelo čisto in urejeno mesto.

Predvsem pa jih je navdušila kulturna pestrost, saj na festivalu sodelujejo orkestri iz 12 držav s celega sveta. “Na eni strani vidimo vojaške orkestre iz Rusije, ki po kvaliteti spadajo med najboljše na svetu, pa mongolske orkestre v svojim narodnih opravah, japonske v kimonih,” pripoveduje Šantej. A tudi slovenski prestavniki so pustili pozitiven vtis. Kaj je povedal Marko Šantej o nastopih na Rdečem trgu in kakšna presenečenja so doživeli na gostovanju v Moskvi si lahko ogledate v prispevku.

Video in fotografije: Rok Deželak

Kamera – intervju: Martin Teraž

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik