spot_img

Zlati natančni pristanki na evropskem prvenstvu

Lani so indonezijski vetrovi Matjažu Slugi prinesli srebro na svetovnem prvenstvu v natančnem pristajanju z jadralnimi padali, letošnji litovski pa so ga popeljali na sam vrh. Na evropskem prvenstvu v Paluknysu v Litvi je med 65 tekmovalci iz 17 držav osvojil naslov evropskega prvaka. Član Društva za jadralno padalstvo Zlatorog Laško si je pred zadnjo, dvanajsto serijo že ustvaril tolikšno prednost, da mu zmage nihče ni mogel več odvzeti.

 

20160717_154226
Prvič na najvišji stopnički na evropskih prvenstvih. Drugo mesto je zasedel Goran Djurković, tretje pa Ivan Pavlov (oba iz Srbije).

 

V štirih tekmovalnih dneh so jadralni padalci kljub slabemu vremenu in nepredvidljivim vetrovom naredili dvanajst veljavnih skokov, od katerih se je najslabši rezultat izbrisal. Šele takrat, ko so pogoji težki, se naredi rezultat, pravi Matjaž. »Najlažje je rezultat braniti v lahkih, enostavnih pogojih. Če pa so pogoji težki, se moraš zares močno potruditi, da ohraniš prednost.« Prvenstva se je udeležil še en član laškega padalnega društva, in sicer Anton Svoljšak, ki je osvojil 20. mesto, odličen rezultat pa je s 4. mestom dosegel še Rok Preložnik. Jaka Gorenc in Damjan Čretnik sta dosegla enajsto oz. dvanajsto mesto.

2016_0709_142807_009_92933
Jadralne padalce je v Paluknysu v zrak dvignila vitla.

Razlike po prvih petih skokih so bile zelo majhne. Zato je v nadaljevanju tudi vsak slabši skok pomenil slovo od kolajne. »Na začetku, ko tekmovalci še nimajo treme, ko še niso obremenjeni z rezultatom, so razlike res majhne. Ko pa se začne tekmovanje razvijati, ko se začnejo deliti kolajne, se pa začnejo delati napake,« pojasnjuje Matjaž, ki je tudi sam naredil večjo napako, a na srečo šele pri zadnjem pristanku, ko je zlato že imel v žepu. Pri zadnjem skoku in pristanku  so ga sotekmovalci in organizatorji z glasnim spodbujanjem in navijanjem pričakali ob tarči. Pri tem je Matjaža predvsem zanimalo, ali se je v takšnem vzdušju zmožen skoncentrirati. »Skoncentrirati sem se bil sposoben, sem pa pozabil, da je veliko dela, da zadaneš 2 centimetra. Mislil sem, da bo čisto enostavno in kot nalašč se je takrat veter dvakrat obrnil.« Sredino tarče je zgrešil za 123 centimetrov. »Od tega skoka sem se ogromno naučil.«

 

Največ treningov naredi v Rimskih Toplicah

Med pripravami za letošnje prvenstvo je večkrat skočil z Maliča in pristal v Jagočah. Podobno kot v Litvi je tudi ta pristanek na travniku ob Savinji na ravnini. Čeprav je travnato letališče v Paluknysu res ravno, pa so organizatorji tarčo postavili na viseč teren. A kot pravi Matjaž, je pristajališče podobno tistim, kjer običajno pristaja na treningih v Rimskih Toplicah. Največkrat z jadralnim padalom poleti s Konca ali Jelenke, pristane pa na travniku nad Globokim, ob Savinji ali tistem pod bloki. »Prestavljam si tarčo in to mi je najboljši trening. Tu največ štartov naredim. Pristanki so mi všeč.«

1. serija_47333
Matjažev pristanek v prvi seriji, ko je sredino tarče zgrešil za le en centimeter.

Svoje uspehe pripisuje tudi dejstvu, da trenira v najtežjih pogojih. »Zjutraj in zvečer redko treniram. Takrat se samo peljem s padalom, da dobim tisti občutek, da letim. Ampak takrat se ničesar ne naučiš. Vse je enostavno.« Običajno začne trenirati okoli 10. ali 11. ure, pogoji, kakršne si želi na treningu, pa vztrajajo vse do 17. ure. »Takrat je največja termika in pihajo najmočnejši vetrovi. Takrat se naučiš,« razlaga Matjaž in dodaja, da težjega pristanka kot doma za Savinjo, kjer ga z vodo na eni strani in gozdom na drugi večkrat čaka nepredvidljiv veter, na tekmi še ni imel. Zato pravi, da je to najlepši trening. »Ko skačem na treningu, imam vedno slabše rezultate kot na tekmi. Da bi kdaj naredil trening s takšnimi rezultati kot na tem prvenstvu, ni šans. Včasih imam problem, da sploh 15 centimetrov zadanem,« svoje skoke na treningih opisuje Matjaž.

 

Po novo kolajno na svetovno prvenstvo v Albanijo?

Poleg evropskega prvenstva sta letos za Matjažem že dve tekmi svetovnega pokala – v Črni gori je bil drugi, v Albaniji četrti (obakrat mu je do višjega mesta manjkal le en centimeter). Kmalu ga čakata še tekmi v Indoneziji in Tajvanu – na obeh tekmah bo v konkurenci več kot 100 jadralnih padalcev poskušal doseči visoki uvrstitvi. V jeseni padalce čaka še državno prvenstvo.

Razgled, kakršnega ima padalec tik pred pristankom.
Razgled, kakršnega ima padalec tik pred pristankom.

Hkrati je Matjaž v mislih že pri svetovnem prvenstvu, ki bo naslednje leto v Albaniji, kjer tudi sicer zelo rad skače. Tudi njegovi rezultati s preteklih tekem na tej lokaciji so spodbudni – dvakrat je zmagal, enkrat je zasedel drugo mesto, letos je bil najslabši četrti. »Malo sem že razmišljal o tem, kakšni rezultati bodo potrebni za kolajno naslednje leto – hudičevo majhni. Tam bo šlo na centimeter.«

 

Čaka ga še nekaj dela, pravi. Najprej želi naštudirati tehniko, da se bo počasneje pripeljal na tarčo in da bo lahko še bolje zadel: »Ker sigurno se bosta našla dva, trije padalci, ki bodo enako dobro skakali kot jaz.«

Kako natančno pristajajo jadralni padalci, pa bomo kmalu imeli priložnost videti tudi v Sloveniji. Namreč naslednje evropsko prvenstvo leta 2018 bo gostil naš Kobarid. In kot nam je že lani omenil Matjaž, je tudi ta lokacija ena njegovih najljubših.

NT
Foto: osebni arhiv Matjaža Sluge

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik