spot_img

Laško skozi fotografski objektiv Josipa Pelikana

»Fotografija je ujet trenutek in s tem tudi trenutek, ki je dokument časa,« je povedal kustos laškega muzeja Tomaž Majcen na otvoritvi razstave Josip Pelikan in Laško, ki je nastala v sodelovanju Muzeja Laško in Muzeja novejše zgodovine Celje. Na vrtu Savinje od četrtka, 21. julija, stojijo panoji s fotografijami, na katerih so ujeti trenutki Laškega, ki jih je Josip Pelikan posnel v 20. stoletju.

JP3

Josip Pelikan velja za sopomenko fotografije v Celju v 20. stoletju, je povedal dr. Tonček Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, kjer tudi hranijo bogato dediščino znanega fotografa. Več 30.000 fotografij in steklenih plošč obsega zbirka. »Celjani ga poznamo oz. poznajo predvsem kot odličnega portretista. Skoraj ni družine, ki se ne bi v 50., 60., 70. letih slikala v njegovem ateljeju. Sicer pa je izredno rad fotografiral krajino, razne panorame, zato se je ob 10.000 fotografij Celja ohranilo tudi nekaj 1.000 fotografij, ki jih je Josip Pelikan posnel v drugih krajih v širšem celjskem prostoru – v Rogaški Slatini, Žalcu, Rimskih Toplicah, Dobrni in tudi v Laškem,« je njegovo delo opisal Kregar.

Razstava je razdeljena v tri sklope:
Razstava je razdeljena v tri sklope: Laško s panoramami, Zdravilišče Laško in Pivovarna Laško. (Foto: MMC TV Laško)

Avtorja razstave, Bronica Gologranc Zakonjšek in Tomaž Majcen, priznavata, da sta imela nekaj težav pri izbiri fotografij Laškega, saj je teh v primerjavi z drugimi kraji nekoliko manj. Vseeno sta uspela najti zanimive fotografije, ki prikazujejo naš kraj v 20. stoletju. Nastale so v obdobju med letoma 1922 in 1935 ter kasneje v 50., 60. in 70. letih. Kot je pojasnila Gologranc Zakonjškova, so fotografije razdeljene v tri sklope, in sicer Laško s panoramami, Zdravilišče Laško in Pivovarna Laško, dodani pa sta še fotografiji cerkve sv. Martina in spomenika NOB.

Med pregledovanjem fotografij sta avtorja razstave ugotovila, da je Pelikan fotografiral vedute mesta s točk, ki so še danes priljubljene med fotografi in s katerih so v fotografski objektiv ujete panorame Laškega. »Očitno je Pelikan imel nekaj priljubljenih točk, ki so se obdržale vse do danes. Tudi fotografi danes z istega mesta občudujejo in hranijo naše mesto na filmskem traku,« je še dodal Majcen.

JP1
Razstava bo na vrtu Savinje na ogled vse do konca avgusta. (Foto: arhiv MMC TV Laško)

Razstava bo na vrtu Savinje na ogled do konca avgusta in vse do takrat imate čas, da se sprehodite mimo in si pogledate, kako je naše malo mesto videl Josip Pelikan in kako je Laško izgledalo v različnih obdobjih 20. stoletja. »Vabljeni, da malo pogledate po fotografijah in poiščete, kaj je danes drugače, kot je bilo takrat. Marsikaj se je spremenilo, ampak kakšna stvar je pa tudi enaka,« je na ogled razstave povabil Majcen.

NT

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik