spot_img

24-krat na Hum … v enem dnevu

Ljudje si radi postavljamo nove cilje. Iščemo projekte, ki nam predstavljajo izziv. Takšni so tudi športni navdušenci s Sevc, ki se vsako leto lotijo novega športnega projekta, ki preizkuša meje njihove vztrajnosti in zmožnosti. V enem dnevu so prekolesarili 408 kilometrov do hrvaškega otoka Ugljan in nazaj; podali so se tudi na Triglav – s kolesom od Sevc do vznožja naše najvišje gore, nato peš na vrh in nazaj ter ponovno 150 kilometrov kolesarjenja v domač kraj. Letos so se odločili za nekoliko drugačen podvig, ki so ga izpeljali v Laškem. Matjaž Sluga ter Jože in Denis Dovjak so se 25. junija podali na Hum … A ne enkrat – njihov cilj je bil v 24 urah 24-krat osvojiti njegov vrh.

Fotografija tik pred startom ob polnoči pred Thermano. (Foto: osebni arhiv Matjaža Sluge)
Matjaž, Jože in Denis tik pred startom pred Thermano. (Foto: osebni arhiv Matjaža Sluge)

Zaradi nestrpnega pričakovanja in še zadnjih priprav so ob polnoči skoraj zamudili na start pri Mostu želja pri Thermani, kjer so jih že čakali prvi navijači. A vseeno so pred začetkom še imeli ravno toliko časa, da so naredili skupinsko fotografijo, nato pa so vztrajno, s slovensko zastavo na hrbtu, naredili prve korake proti zastavljenemu cilju.

Pred začetkom izziva so si zadali, da v prvih petih urah hoje pridobijo en vzpon viška. To jim je uspelo, a hkrati dodajajo, da jim je nekaj težav povzročala visoka vlažnost zraka – ponoči naj bi bila kar 83 %. Posledično so spili tudi več tekočine; preračunali so, da so skupaj popili okoli 55 litrov tekočine – Jože in Denis vsak po 15, Matjaž pa kar 25 litrov.

V knjigo vpisov na Humu so se Jože Dovjak, Matjaž Sluga in Denis Dovjak 25. junija vpisali 24-krat. (Foto: osebni arhiv Matjaža Sluge)
V knjigo vpisov na Humu so se vpisali 24-krat. (Foto: osebni arhiv Matjaža Sluge)

Pravijo, da se za tokratni podvig niso posebej pripravljali, so pa vsi že celo življenje povezani s športom in z rednim gibanjem tudi ohranjajo kondicijo. Pri izzivu, kakršnega so si zadali, je prihajalo do vzponov in padcev. »Zanimivo je, kako vmes ne gre in ne gre, potem pa pride en krog, ko greš z lahkoto v hrib – hitro popraviš čas, počutje je dobro, noge gredo,« nam je zaupal Jože.

Najhitreje so vrh dosegli v 23 minutah, najpočasneje v 34. Predvsem takrat, ko so videli, da so koraki postajali počasnejši in da je tempo padel, so nastopile krize. Ne zato, ker ne bi bili zmožni nadaljevati, ampak ker so vedeli, da so prepočasni in da s časovnega vidika podviga ne bodo dokončali. Za Jožeta, ki se bo letos srečal z abrahamom, je bil najtežji 9. krog, ko je Matjaža in Denisa že hotel poslati naprej, sam pa bi posledično opravil manj vzponov. »Ampak skupaj nas je držal ekipni duh. Vidiš, da si vsi želimo, da skupaj dokončamo. To je vzpodbuda. Cilj je bil, da vsi končamo skupaj, pa čeprav zadnji krog zadnjega nesemo,« je še dodal Jože. Prav medsebojne vzpodbude in pozitivne besede so pripomogle k lahkotnejšemu koraku, dodatno pa so k temu pripomogli tudi vsi tisti, ki so jih čakali ob vznožju Huma – domači, prijatelji in naključni mimoidoči. Aplavz in navijanje jih je vedno znova spodbudilo, da so vztrajno ponovno zakorakali v hrib. Občasno so se jim pri vzponu pridružili tudi družinski člani in prijatelji, ki so sicer skrbeli, da jim ničesar ni manjkalo.

Ko so nastopili krči, je bila potrebna tudi masaža. (Foto: Boris Vrabec)
Ko so nastopili krči, je bila potrebna tudi masaža. (Foto: Boris Vrabec)

24 urni podvig je terjal svoj davek z žulji, pojavljali so se krči, tudi utrujenost je nastopila. Počivali niso veliko – le kakšno minuto ali dve ob vznožju Huma, ko so nekaj popili, pojedli (tudi govejo juho so dobili, ki jim je dala dodatno moč) in bili deležni tudi kakšne masaže, ki je omilila krče v nogah. Na vrhu je bil obvezen vpis v knjigo pohodnikov, par minut počitka in sestop v dolino. Čeprav so se bali, da bo pot po določenem številu vzponov postala monotona in da se je bodo naveličali, pravijo, da niti en vzpon ni bil enak. Hum je vsekakor priljubljena pohodniška točka med domačini in med potjo skoraj zagotovo srečaš drugega pohodnika – prvega so na primer srečali že ob 3.30.

»Ko smo bili 22 na vrhu in smo imeli prednost 40 minut, je vse dol padlo. Vedeli smo, da nam bo uspelo in se nam ni mudilo. Zadnja dva poskusa se mi je zdelo, da ne bomo nikoli prišli na vrh. Pri vsakem poskusu smo bili 10 minut prepočasni,« se je zaključka podviga spomnil Matjaž. Ob 23.40 so še zadnjič prišli s Huma. 24-krat so stopili na vrh, prehodili 51 kilometrov in premagali 9000 metrov višinske razlike. Utrujenost je bila po opravljenem podvigu pozabljena, tudi žulji so bili preteklost, je povedal Denis in z nasmehom dodal, da sta ga koleni na koncu tako boleli, da je pozabil na bolečine od žuljev. Vseeno je enodnevna hoja pustila posledice, na primer hoja po stopnicah naslednji dan je bila malce težja, se smejijo pohodniki.

Slovenska zastava je na vrhu Huma plapolala cel čas podviga. (Foto: osebni arhiv Matjaža Sluge)
Slovenska zastava je na vrhu Huma plapolala cel čas podviga. (Foto: osebni arhiv Matjaža Sluge)

Z mislimi so športni zanesenjaki že pri naslednjem projektu, a kaj veliko o njem niso želeli povedati. Naj zaenkrat ostane skrivnost … Vsekakor pa so s preteklimi podvigi dokazali, da jim neobičajnih in zanimivih idej ne manjka.

NT

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik