spot_img

Uspešno sodelovanje občin Laško in Novigrad

Laško je pretekli teden obiskala delegacija iz Novigrada. Na protokolarnem srečanju v petek, 15. julija, so v avli Kulturnega centra Laško predstavniki iz Laškega in Novigrada predstavili sodelovanje med občinama, ki ju ne povezuje le turizem, ampak tudi kultura in prijateljstvo.

“Naša dolgoletna želja je, da se povezujemo s turističnimi kraji izven naše države, s kraji, ki imajo dolgoletno turistično tradicijo. Novigrad to prav gotovo je,” je na srečanju povedal župan občine Laško Franc Zdolšek in dodal, da so z občino Novigrad hitro našli skupno točko in v nekaj letih stkali dobro prijateljstvo. Tudi župan mesta Novigrad-Cittanova Anteo Milos je zadovoljen s sodelovanjem z laško občino in ga opisuje kot zelo uspešno. Hkrati se je dotaknil tudi trenutnega dogajanja v Evropi in ob tem poudaril, da je sploh danes pomembno ohranjati dogodke, ki združujejo in povezujejo različne ljudi in narode, pri tem pa moramo biti sami dober primer, kako sodelovati in širiti prijateljstvo.

Ker sta obe občini usmerjeni v turizem, je beseda stekla tudi v tej smeri. Okoli 1.200.000 nočitev je na leto ustvarjenih v Novigradu, od tega 37 % predstavljajo slovenski gostje. V občini Laško za lansko leto beležijo okoli 280.000 nočitev, v zadnjem polletju pa je opazna rast nočitev hrvaških gostov. V Thermani tako beležijo 5 % rast, v Rimskih termah pa so v letošnjem letu zabeleželi 35 % več nočitev hrvaških turistov. Občini sicer pripravljata tudi nov projekt s prostovoljnimi gasilci, kar po besedah župana Novigrada predstavlja nov korak medsebojnega sodelovanja.

Slovenska noč 2016

Povezovanje in sodelovanje občin se bo nadaljevalo že to soboto, 23. julija, ko v Novigrad odhaja delegacija iz Laškega, vključno s kulturniki, glasbeniki in folkloristi, pridružili se jim bodo tudi ponudniki namestitev ter spominkov in domačih dobrot. Kot sta na srečanju povedali direktorica STIK-a Janja Urankar Berčon in direktorica Turistične skupnosti mesta Novigrad Vesna Ferenac, bo na dogodku v tem obmorskem mestu nastopila Laška pihalna godba z mažoretno skupino, predstavili se bodo laški likovniki, za kulturno-glasbeno obarvan dan in večer bodo poskrbeli fokloristi KD Anton Tanc, Ljudski pevci Šentlenartčani in Okrogli muzikanti, pridružili pa se jim bodo tudi istrski kulturniki. Poskrbljeno bo še za brbončice s slovenskimi in istrskimi dobrotami.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik