spot_img

12. Hubertova maša na Sveti Trojici

Z 12. Hubertovo mašo so se lovci Lovske družine Jurklošter prvo junijsko nedeljo priporočili in zahvalili lovskemu zavetniku sv. Hubertu. Na Sveti Trojici so se zbrali lovci in mnogi drugi obiskovalci, ki so po maši, ki jo je daroval župnik Iztok Hanžič, prisluhnili kulturnemu programu. Zbrane je nagovoril tudi starešina Miroslav Lavrič, na prizorišču pa so si obiskovalci lahko ogledali še dela članov Likovnega društva Laško.

O svetem Hubertu in Hubertovi maši
Sveti Hubert je bil radoživi plemič, ki je živel v 7. in 8. stoletju v današnji jugozahodni Franciji. Kot potomca vplivne plemiške rodbine so ga poslali na kraljevi dvor, kjer je bil deležen za tisti čas zelo široke izobrazbe. Mladenič pa je bil tudi veseljak in od vseh zabav je imel najraje lov. Ni pa vedel, da mu je Bog namenil drugačno poslanstvo. Zjutraj na veliki petek, ko so se verniki gnetli po cerkvah, se je Hubert podal ven na lov. Ko je zalezoval velikega jelena, se mu je prikazal veličasten jelen z bleščečim križem med mogočnim rogovjem.
Od tistega trenutka dalje je Hubertus postal drug človek. Iz blišča bogastva, posvetne slave in oblastniške moči se je umaknil vase in v samoto, postal duhovnik in škof. V 9. stoletju je bil razglašen za svetnika, v 10. pa so ga začeli častiti lovci, gozdarji in krznarji. Plemstvo v srednjem veku pa je vpeljalo Hubertovo mašo, ki so jo darovali pred večjimi lovi. Sredi devetnajstega stoletja so do zemlje, in s tem do pravice do lova, prišli tudi kmetje in posamezni lovski klubi so Hubertovo mašo organizirali enkrat letno, navadno pred jesenskimi lovi, dostikrat kar 3. novembra, ko sv. Hubert goduje.

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik