spot_img

V Rimskih Toplicah že devetič izbirali naj golaž

Če ste v soboto zavohali golaž, ste skoraj zagotovo bili v Rimskih Toplicah. Turistično društvo Rimske Toplice in Aqua Roma v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Rimske Tolice so že devetič priredili tradicionalno golažijado, ki zadnja leta poteka v sklopu dvodnevne prireditve Rimske so fejst.

V Rimskih se je začelo “dogajajti” že v petek, ko so se ob krajevnem prazniku na slavnostni seji KS Rimske Toplice zbrali najbolj aktivni krajani, nadaljevalo pa se je z nastopom Laške pihalne godbe z mažoretno skupino in večerno zabavo s skupino Mambo Kings.

V soboto popoldan je po kraju dišalo po golažu. Kar 40 ekip se je udeležilo tekmovalnega dela golažijade, lanskoletna zmagovalna ekipa Gamsi pa je golaž skuhala za vse obiskovalce. Po prizorišču na parkirišču pred Aqua Romo so se ves čas sprehajali tudi ocenjevalci, ki so bili razdeljeni v dve skupini – ena je iskala najbolj izvirno predstavitev delovne površine, druga je ocenjevala golaž. Tudi naša ekipa se je pomešala med tekmovalce. Z Vlasto Fele, Štefko Pavčnik in Majo Dobrajc smo spregovorili tudi nekaj besed o skrivnosti golaža njihove ekipe, pogovarjali pa smo se tudi z drugimi tekmovalci in organizatorji.

Popoldansko dogajanje so popestrili tudi gasilci in reševalci, ki so najmlajšim omogočili ogled in preizkus delovanja pripomočkov v njihovih vozilih, Franc s kmetije, Pihalni orkester radeških papirničarjev z mažoretami in Pihalna godba Sedraž. Zvečer je sledila podelitev najboljšim ekipam – za najboljšo kulinarično prestavitev je pokal osvojila ekipa Planinskega društva Laško, stroge ocenjevalce, ki so iskali predvsem tisti tradicionalni golaž, pa so najbolj prepričali člani Društva upokojencev Rimske Toplice, ki so pristali na 3. mestu, mesto višje so zasedli Loški zeliščarji, letošnji zmagovalci pa so postali Boris, Janko in Matej, ki so si nadeli ime 3PS.  Vodja ekipe Boris Vodlan je na vprašanje, ali so pripravljeni na izziv naslednje leto, ko bodo golaž kuhali za vse obiskovalce, povedal, da jim to ne bo predstavljajo težav, ker že zdaj radi kuhajo. “Dežuram in kuham tudi na Koči na Kopitniku in mi 60 ali 100 litrov ni težko skuhati. Z mojima prijateljema Jankom in Matejem obvladamo,” je še dodal.

Po podelitvi nagrad se je začel večerni del z DJ Boštjanom in Petkovo pumpo ter Vilijem Resnikom, ki sta obiskovalce zabavala še pozno v noč

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik