spot_img

Obnovljen Evstahijev čebelnjak za izobraževanje mladih čebelarjev

Evstahijev čebelnjak se ponaša z osveženo podobo. Gre za učni čebelnjak, ki je bil v lasti legende laškega čebelarstva Evstahija Krašovca. Na lokaciji današnje Mestne ulice stoji že od 50. let prejšnjega stoletja. Danes je v lasti Občine Laško, ki je poskrbela za obnovo in ki je na sredini otvoritvi čebelnjak v okrbo predala Čebelarskem društvu Laško. Kljub finančnemu vložku Občine Laško je bilo v obnovo čebelnjaka vloženega veliko prostovoljnega dela posameznikov in društev. Pri urejanju je sodelovala tudi Komunala Laško, za poslikavo panjskih končnic pa so poskrbeli učenci OŠ Primoža Trubarja Laško.

Čebelnjak je namenjen predvsem učenju in približevanju čebelarstva otrokom, pa tudi vsem ostalim, ki jih čebelarska dejavnost zanima. Da je čebelarstvo v Laškem priljubljeno, kaže tudi visoka udeležba obiskovalcev vseh generacij. Na otvoritvi sta prisostvovala tudi Evstahijeva sinova, Jože in Peter, ki ju veseli, da se je čebelnjak obnovil in da se bo čebelarsko znanje lahko še naprej predajalo mlajšim generacijam. Dogodek so s krajšim kulturnim programom popestrili otroci nižjih razredov Osnovne šole Primoža Trubarja Laško in Vrtca Laško.

“Kjer lokalna skupnost in čebelarji živijo skupaj z roko v roko, se tudi za razvoj čebelarstva ni treba bati”, je na otvoritvi povedal podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Franc Šmerc. Slednje vsekakor drži in verjamemo, da bo Evstahijev čebelnjak tudi v bodoče dobro služil vzgoji in izobraževanju mladih čebelarjev.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik