spot_img

Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik v Laškem

Stripovski junaki Mikija Mustra so zavzeli razstavišče Kulturnega centra Laško, kjer bodo ostali vse do 1. aprila. V petek, 4. marca, smo bili na otvoritvi razstave, na kateri so v ospredju stripi oz. stripovski junaki, ki so nastali izpod peresa in čopiča Mikija Mustra. Le kdo se ne spominja Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika ter njihovih dogodivščin?

Miki Muster je v svoji dolgoletni karieri ustvaril mnoge stripe, risane filme in reklame … Pri 13. letih se je po ogledu Disneyjeve risanke Sneguljčica in sedem palčkov odločil, da bo to risane filme ustvarjal tudi sam. Ker pri nas takrat še ni bilo literature, s katero bi si lahko pomagal pri učenju tehnike risanja, je začel raziskovati in sam izpilil tehniko risanih filmov, za kar je potreboval 15 let. V svoji karieri je narisal 380 risanih reklam in posnel za kar 12 ur risanih filmov. Si predstavljate, koliko sličic je moral narisati? Za eno sekundo risanke je treba narisati 10–12 sličic, za eno minuto torej okoli 660 sličic, za eno uro 39.600 sličic, če to število pomnožimo še z 12 (za kolikor ur je posnel risanih filmov), dobimo neverjetnih 475.200 sličic. Pa seveda pri tem ne štejemo še vseh risanih reklam in ostalih njegovih ilustracij, ki jih je ustvaril.

Dolgo let je delal v Nemčiji, kjer je ustvarjal risane filme, v slovenskem prostoru se je zapisal predvsem z risanimi reklamami in stripi, ki so tudi razstavljeni v Kulturnem centru. Obiskovalci vseh generacij so se z nostalgijo spominjali stripovskih likov in njihovih prigod – nekaj so nam jih tudi zaupali, izvedeli pa smo tudi, zakaj so Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik tako posebni, da njihove zgodbe prebiramo še danes.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik