spot_img

Uvod v praznični december

Praznične luči so pretekli vikend osvetlile Laško. Vse do novega leta in še kakšen dan čez se bo v mestecu ob Savinji in njegovi bližnji okolici zvrstilo okoli 60 dogodkov, prireditev in sejmov.

Prvi decembrski vikend smo z ekipo TV Laško obiskali tri lokacije. V petek zvečer smo prisluhnili Vokalni skupini Vodomke in bobnarski skupini Laške pihalne godbe na Aškerčevem trgu. Na trgu so se zbrali številni krajani, ki so s sabo prinesli sladke dobrote, dišalo pa je tudi po kuhanem vinu in čaju. Vhode hiš na trgu so krasile okrašene smrečice in venčki, ki so jih s skupnimi močmi postavili Turistično društvo Laško, Hortikulturno društvo Laško, laški gozdarji iz Zavoda za gozdove in Komunala Laško. Poleg luči na velikih hišah, so te zasvetile tudi v pravem malem čarobnem mestu. Mesto v malem je delo Katarine Drobež Vrščaj in Barbare Penič, ki sta pomagali pri okrasitvi še drugih lokacij po Laškem – okrašen je zgornji vrt hotela Savinja, na občinskem dvorišču se v stekleni krogli skriva majhno mesto, ob kaminu se lahko ogrejete pri Vili Monet, Božiček pa je svojo delavnico postavil pred trgovino Tuš v centru mesta.

Z Miklavževim sejmom in prižigom lučk v mestu se je v soboto nadaljeval praznični vikend. Na vrtu hotela Savinja je župan Franc Zdolšek najprej prižgal luči, nato pa so z božično-novoletnimi skladbami zasedbe Tuba evfonij ansambel Glasbene šole Kranj. Seveda pa so otroci komaj čakali prihod Miklavža, ki so ga priklicali s plesom in glasnim petjem.

Prvi decembrski vikend smo zaključili v Jurkloštru, kjer smo si v kartuziji Jurklošter ogledali otvoritev jaslic, ki so jih Zavod Odon Jurklošter in Društvu ljubiteljev jaslic Slovenije postavili že 12. leto zapored. Jaslic, narejenih iz lesa, voska, gline, ličja in drugih materialov, je več kot 60. In čeprav jaslice v Jurkloštru postavljajo že dobro desetletje, je njihova posebnost, da se iz leta v leto ne ponavljajo.

Vabljeni k ogledu prispevka, hkrati pa si lahko tudi na naši strani v koledarju dogodkov pogledate, kaj vse se bo v laški občini še zgodilo v veselem decembru.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik