Doma Iz domačih krajev Orionov pas na Zemlji

Orionov pas na Zemlji

3554

Na slabih 200 km2, kolikor jih šteje naša občina, se skriva mnogo poti, kjer je lahko aktivno preživljanje prostega časa prijetno, sproščujoče in hkrati poučno. Na obronkih laške občine se v dolini Gračnice skriva Jurklošter in z njim Orionova pot. Naravoslovno-zgodovinska pot je že v preteklih letih privabila marsikaterega ljubitelja pohodništva in tudi letos ni bilo nič drugače. V organizaciji Krajevne skupnosti Jurklošter ter soorganizaciji Občine Laško in STIK-a je tretjo avgustovsko soboto potekal že tretji pohod po Orionovi poti, za katerega organizatorji upajo, da bo (p)ostal tradicionalen. Letos je okoli 170 pohodnikov v sklopu promocijske akcije pohodov Po laških poteh na 10,7 kilometrov dolgi Orionovi poti spoznavalo kulturno in naravno dediščino krajev. Akcija spodbuja hojo v naravi po urejenih in označenih tematskih pohodnih poteh laške občine ter spoznavanje zgodb in lepot naših krajev.

Na Orionovo pot se je podalo okoli 170 pohodnikov. (Foto: MMC TV Laško)

Janko Cesar, direktor Zavoda Odon Jurklošter, nas je popeljal v zgodbo kraja, polnega skrivnosti. Pot nas je vodila po sledeh starodavnih kultur skozi kraje in predele, kjer je po sklepanju patra Karla Gržana v knjigi V znamenju Oriona nekoč stalo megalitsko svetišče. Ob poti smo občudovali danes obnovljeni Šmidov mlin, ki so ga uporabljali že kartuzijani, nato pa nas je pot ponesla do prostora, kjer se povezujeta nebo in Zemlja. Območje treh gričev, ki predstavljajo zemeljsko preslikavo treh zvezd Orionovega pasu, je stičišče obeh sfer in je zato območje obrednosti.

Kjer se povezujeta nebo in Zemlja. (Foto: MMC TV Laško)

Hoja po krajih, kjer človek lahko pozabi na čas, nas je pripeljala do Blatnega Vrha oziroma v ozvezdje Bika, ki še danes na tem območju v zemeljskih gradiščih ohranja celotno strukturo, kot jo lahko opazimo na nebu. Nekoliko razkropljena skupina se je po daljšem postanku nato odpravila proti Marofu in po pričevanju mnogih pohodnikov proti najlepšemu delu poti. Po krajšem spustu se je izza ovinka pričaral razgled na marofški ribnik. Zadnja postojanka pri slapu v Počereju je prikazala pogled na Gračnico, ki vstopa v dolino skozi skalno sotesko, ki se konča pri ribnikih na Marofu.

Pogled proti marofškem ribniku. (Foto: MMC TV Laško)

Kot nam je povedal Franc Lesičar, predsednik Krajevne skupnosti Jurklošter, je Orionova pot začetek obujanja zgodovine kraja. Najprej so oživeli kartuzijo, nato pa s pomočjo parta Karla Gržana, za katerega Lesičar pravi, da je ikona omenjene poti, odkrili še starejšo zgodovino, ki jo zdaj lahko pokažejo tudi širši javnosti.

Hoja po območju ozvezdja Bika. (Foto: MMC TV Laško)

Pot, ki smo jo prehodili preteklo soboto, pa je tudi v izboru za najboljšo tematsko pot v letu 2015. S klikom TUKAJ lahko glasujete tudi vi in Orionovo pot označite za najboljšo tematsko pot. Če je še niste prehodili, imate do konca glasovanja (do 10. septembra) še čas, da to storite. Morda vas prepriča zgodovina, morda skrivnostnost … zagotovo pa vas bosta prepričali narava in pokrajina, po kateri boste stopali.

NK