spot_img

Zlato, srebro in bron iz Los Angelesa v Laško

Za Binetom Korenom je življenjska izkušnja, za katero pravi, da je ne bo nikoli pozabil. S trdim delom in treningi ter konstantnimi dobrimi rezultati v zadnjih letih si je v letošnjem letu zagotovil mesto v slovenski reprezentanci, ki se je od 25. julija do 2. avgusta mudila na poletnih svetovnih igrah specialne olimpijade v Los Angelesu. V mestu angelov se je Laščan okitil kar s tremi odličji – zlatim, srebrnim in bronastim.

Bine pravi, da dokler ni videl dresov z napisom Slovenija, skoraj ni verjel, da se je zares uvrstil v slovensko reprezenzanco. »Ko dobiš slovensko opremo, čevlje, hlače, majice, potovalko, potem veš, da si noter, da ti je uspelo. Da so se trud, vsa tekmovanja izplačala. Je super izkušnja, tega v življenju ne bom pozabil,« strne misli o uvrstitvi v reprezentanco.

Bine za najvišji stopnički zmagovalnega odra. (Foto: Facebook.com/specialci)

Varovanec Centra za varstvo in delo Golovec Celje (VDC Radeče) se je na specialni olimpijadi v Los Angelesu s suvanjem krogle povzpel na 2. mesto, nato pa je v disciplini met mini kopja stopil še stopničko višje. Zlato medaljo okoli vratu je pospremila Zdravljica. »Ko si na odru, ko ti podelijo medaljo in slišiš Zdravljico, si lahko ponosen na svojo državo, na svojo himno,« se Bine spominja občutka ob podelitvi zlate medalje. Za zaključek specialne olimpijade je v mešani štafeti s sotekmovalci osvojil še 3. mesto v disciplini 4×100 metrov. Prav vse medalje imajo zanj poseben pomen. »Tja sem šel, da bom tekmoval in da bom videl, iz kakšnega testa sem. Kaj še lahko dodam. Vse tri so posebne. Vsaka ima svoje mesto,« ponosno pove in doda, da že ima rezerviran prostor za medalje.

Mešana štafeta na 4×100 metrov v sestavi Neže Perdih, Vanje Zelenik, Martina Dernovška in Bineta Korena je osvojila 3. mesto. (Foto: Facebook.com/specialci)

Ko se ozre nazaj na tekmovanje, je vesel, da se ni ustrašil nasprotnikov, za katere pravi, da so bili precej večji od njega. Ko je krogla enega izmed njih poletela precej daleč, si ni mislil, da lahko njegova krogla preseže nasprotnikovo daljavo. »Ampak sem se potem skoncentriral, zbrisal vse okoli sebe, okolico in sem zalučal dlje.« Na tekmovanju je videl, česa je zmožen, kar mu je dalo dodatno energijo.

Na sprejemu v Ljubljani. (Foto: CDV Golovec Celje)

Poseben sprejem je specialne olimpijce čakal tudi 4. avgusta, ko so se vrnili iz Amerike. V ljubljanskem Tivoliju je slovenske športnike pričakala množica navijačev. »Bil sem v šoku,« pravi Bine, »bil sem zaspan in sem mislil, da bom šel domov spat.« Ampak športnike so presenetili mediji, predvsem pa domači in drugi navijači. »Prvo sem videl svoje domače, šel do njih, jih objel,« je bil ponovnega snidenja in podpore vesel Bine. V Ljubljani so ga poleg domačih pričakali tudi prijatelji iz CDV Golovec Celje in predstavnik lokalnega društva Sožitje. »Super je, da vidiš, koliko podpore imamo Slovenci. Ponosen sem, da sem Slovenec.«

Izkušnja iz Amerike ga je marsikaj tudi naučila. Po olimpijadi je ugotovil, da bi se za naslednje takšno tekmovanje moral še bolj pripraviti. »Bolj se moram skoncentrirati in ne poslušati drugih, kaj ne morem. Ker jaz vem, kaj sem zmožen. Poslušati moraš sebe in svoje srce,« pravi Bine, ki se, poleg na atletski stezi, rad zadržuje tudi v fitnesu, všeč mu je crossfit, tuji pa mu niso niti zimski športi – rad smuča in borda.

Los Angeles mu je zlezel pod kožo. Pravi, da je rad komuniciral v angleščini, s pogovorom pa je želel svoje znanje tujega jezika še dopolniti. In čeprav je pogrešal svojce in veliko mislil na njih, je vesel, da je imel možnost videti del sveta.

Bine na tekmovanju v Los Angelesu. (Foto: Facebook.com/specialci)

Binetovih uspehov se razveselil tudi Luka Kisovec iz CVD Golovec, ki pravi, da čeprav je Bine v privatnem življenju svojeglav, je na športnem terenu pravi športnik in vzor ostalim. Hkrati pojasnjuje, da imajo v zavodu jasno usmeritev, da tekmujejo vsi varovanci in da imajo vsi enake možnosti. Držijo se načela, da njihovi varovanci, ki so že okusili tekmovanja na takšni ravni, prevzamejo nalogo vodij in so vzgled ostalim v letih do naslednjega velikega tekmovanja. To nalogo bo zdaj prevzel tudi Bine.

Sicer pa Binetu motivacije pri športnem udejstvovanju ne manjka. »Če ne bi bil tak borec, če ne bi imel v sebi športnega duha in agresije, ki jo uporabim v pozitivno smer, potem tudi ne bi tako daleč prišel,« zaključuje Bine in dodaja, da nekateri potrebujejo nekoga, ki jih spodbuja na treningih, njemu pa je dovolj že to, da sliši eno pesem, ki mu da zagon in energijo.

NK

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik