spot_img

Laški salamander

Gasilci so danes eden najpomembnejših členov katerekoli lokalne skupnosti. Za njih v primeru intervencije ni praznika in ni nočnega počitka. To so v zadnjih dneh dokazali tudi gasilci Gasilske zveze Laško, ki so zaradi močnih torkovih padavin imeli kar nekaj intervencij. Največja, v katero so bila vpoklicana vsa društva GZ Laško, se je zgodila ravno v času, ko se je v Muzeju Laško odprla razstava Laški salamander.

Odprtje razstave Laški salamander v Muzeju Laško. (Foto: MMC TV Laško)

Kaj pravzaprav je salamander? Je močerad, ki iz ognja prileze nepoškodovan in predstavlja pravičnika. Tako hladen, da pogasi ogenj … In je šega, ki je bila prenešena iz okolice Salzburga v času Avstro-Ogrske in predstavlja gostilniški obred s pijačo, pri katerem po pogrebu umrlega tovariša gasilci izkažejo čast in spomin.

Letos mineva 60 let od ustanovitve GZ Laško in 145 let organiziranega prostovoljnega gasilstva v Laškem. Kot je na otvoritvi povedal predsednik GZ Laško Jože Rajh, je bil osnovni povod za ustanovitev požarne obrambe v kraju velik požar leta 1840, ko je Laški trg pogorel skoraj do tal. Danes je požarov morda res manj, je pa več naravnih nesreč, ki ogrožajo bivalni prostor in življenja. Sodobna oprema gasilcem omogoča, da v vsakem trenutku učinkovito in varno posredujejo ter pomagajo sočloveku v nesreči.

Gasilstvo v Laškem je prešlo skozi obdobje štirih držav, štirih sistemov, njihov pomen v družbi pa se vedno bolj krepi. V tem času je bila 20. maja 1955 ustanovljena tudi GZ Laško, katere prvi predsednik je postal Miha Prosen. Danes je v zvezo vključenih osem prostovoljnih gasiskih društev in preko 1000 članov, operativcev je nekaj čez 360. Vsa obdobja so prikazana v besedi, sliki in razstavnih eksponatih v Muzeju Laško in bodo na ogled do 24. julija.

V soboto osrednji del praznovanja

(Foto: MMC TV Laško)

Otvoritev razstave je bila le začetek praznovanja gasilcev iz občine. Jutri, v soboto, bodo gasilci ob 12.00 nadaljevali s slavnostno akademijo v Kulturnem centru Laško, ob 17.00 pa jih na parkirišču pred centrom čaka večja operativna vaja, v kateri bodo sodelovala vsa društva iz občine. Sobota se bo zaključila z gasilsko veselico na občinskem dvorišču, že v nedeljo dopoldan pa organizirajo tekmovanje gasilskih enot za Memorial Rudija Cestnika. Cestnik je bil vrsto let gonilna sila in eden najpomembnejših gasilcev v občini. Je tudi edini laški gasilec, ki se ponaša z najvišjim priznanjem v slovenskem gasilstvu – priznanjem Matevža Haceta.

NK

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik