spot_img

Osnutek pravilnika o nujni medicinski pomoči povzročil nezadovoljstvo tudi v Laškem

Trenutno v Sloveniji po 10 bolnišnicah poteka izgradnja urgentnih centrov, ki bo delno financirana tudi s pomočjo evropskih sredstev. Na osnovi tega Ministrstvo za zdravje prenavlja sistem nujne medicinske pomoči, ki ga ureja s pravilnikom o službi nujne medicinske pomoči, ki bi v veljavo prišel v letu 2019. Pravilnik prinaša določene spremembe, med drugim osnutek pravilnika določa, da se bodo zdravstveni domovi čez noč zapirali. Izjema so tisti zdravstveni domovi, ki so predvideni za satelitske urgentne centre. Po novem pravilniku bodo zdravstveni domovi med tednom odprti do 20. ure (v prehodnem obdobju do polnoči), med vikendi in prazniki pa po osem ur.

Osnutek predvideva tudi spremembe na terenu. Zravstveni dom Laško trenutno nujno medicinsko pomoč na terenu opravlja v občinah Laško in Radeče, na teren pa se v primeru nujnega dogodka odpravijo zdravnik, zdravstveni tehnik in voznik. Po novem pravilniku v Laškem ostaja nujno reševalno vozilo (tudi ponoči) z voznikom in zdravstvenim tehnikom, brez zdravnika.

Na problem je opozorila direktorica ZD Laško, Janja Knapič, ki poudarja, da nov pravilnik za sam zdravstveni dom bistveno ne spremeni način dela, se bodo pa poslabšale razmere za paciente, zaradi česar se v ZD Laško trudijo, da pravilnik v takšni obliki, kot je trenutno, ne bi zaživel. Odprtjem urgentnih centrov v ZD Laško ne nasprotujejo in dodajajo, da pomenijo izboljšanje razmer za urgentna stanja, hkrati pa menijo, da lahko zdravstveni domovi še naprej pomagajo urgentnim centrom na terenu, ki bi bili nadgradnja že obstoječega sistema.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik