spot_img

Razstava slikarja Mira Zupančiča in Drago Medved o pomenu vina nekoč in danes

S TV Laško smo tokratno Martinovo bili na ogledu razstave in srečanju z umetnikom Mirom Zupančičem v prostorih Muzeja Laško in Knjižnice Laško, kjer je Drago Medved predaval o pomenu vina nekoč in danes.  Dogodek so popestrila dekleta komorne skupine mladinskega pevskega zbora Trubadurji OŠ Primoža Trubarja Laško pod vodstvom prof. Mateje Škorja.

Miro Zupančič je rojen v Rimskih Toplicah leta 1937, živi in ustvarja pa v New Yorku, ZDA. Zaradi svoje ljubezni do rodnega kraja in domovine Slovenije, je razpet med ZDA in domovino. Že v mladosti je po šolanju v Celju in uspešni diplomi 1963 na Likovni akademiji v Linzu v Avstriji kot nadobuden, radoveden mladenič odšel v ZDA. Na akademiji upodabljajoče umetnosti v New Yorku je izpopolnil svoje znanje in dobil navdih za različne tehnike v likovni umetnosti. Sodeloval je pri Slavic Heritage Council of America in v organizacijskih odborih raznih prireditev.

Ustvarjalni opus Mira Zupančiča je bogat in zelo širok. Področja njegovega likovnega izraza so v različnih slikarskih tehnikah, kot so olje in akvarel na platnu, vitraž, restavratorstvo, ilustratorstvo, kiparstvo, ki se naslanja na zgodovinske osebnosti …

Vsa leta ustvarja nova dela, ki jih razstavlja v mnogih galerijah v ZDA, Kanadi, Mehiki, Argentini, Franciji, Italiji in drugod po svetu. Od leta 2000 razstavlja in ustvarja tudi v Sloveniji, s pričetkom na mednarodnem Ex-tempore v Piranu. S svojimi likovnim delom je več kot dobrodošlo sprejet, kar dokazujejo številni obiski razstavnih srečanj in medijske odmevnosti po mnogih krajih Slovenije.

Miro Zupančič je kot umetnik svetovnega formata prejel številna priznanja in nagrade, hkrati pa podarja svoja dela v humanitarne namene in kot spomin ustanovam, kjer razstavlja.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik